Svet
824 ogledov

Putin na volitvah zmagal v slogu absolutistov

Savdski kralj, Vladimir Putin
1/3
Epa
Vladimir Putin na volitvah prejel 76,7 odstotka glasov

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Rusiji je za sedanjega predsednika Vladimirja Putina glasovalo 76,7 odstotka Rusov, je po preštetju 99,8 odstotka glasovnic danes sporočila volilna komisija. To je najboljši volilni izid za Putina, ki kot predsednik ali premier vodi Rusijo že skoraj dve desetletji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

65-letnik bo tako na čelu države ostal še najmanj šest let.

Putinov najbližji protikandidat, predstavnik ruske komunistične partije Pavel Grudinin, je prejel 11,8 odstotka, nacionalist Vladimir Žirinovski pa 5,7 odstotka glasov. Za televizijsko voditeljico Ksenijo Sobčak je glasovalo 1,7 odstotka Rusov, ostali štirje kandidati so dobili po manj kot odstotek glasov, še kažejo podatki državne volilne komisije po preštetju 99,8 odstotka glasovnic.

Putin se je na izid volitev odzval v nedeljo zvečer na koncertu v Moskvi, ki je bil organiziran ob obletnici pripojitve Krima k Rusiji, in se volivcem zahvalil za izkazano podporo. Poudaril je, da v tovrstni podpori vidi zaupanje državljanov in upanje za nadaljnji razvoj države. Ruse je ob tem pozval, naj obdržijo enotnost.

Volilna udeležba je bila 67-odstotna, nekoliko višja kot na prejšnjih volitvah leta 2012, ko je bila na koncu več kot 65-odstotna.

Ker je bil izid volitev bolj ali manj znan vnaprej, so se v Kremlju predvsem bali, da bo volitve zaznamovala nizka udeležba, ki bi zmanjšala legitimnost rezultata, zato so vložili veliko truda v prepričevanje Rusov, naj pridejo na volišča.

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Volitve so po navedbah opazovalcev iz vrst ruske opozicije zaznamovale številne kršitve. Ruska nevladna organizacija Golos, ki je blizu opoziciji, je sporočila, da je zabeležila več kot 2600 primerov volilnih nepravilnosti. Med drugim so zabeležili številne primere večkratnega glasovanja, spreminjanja seznamov volilnih upravičencev, skrivanja volilnih skrinjic pred kamerami opazovalcev in pa predvsem različne pritiske oblasti, da ljudje morajo na volišča.

Predsednica ruske volilne komisije Ela Pamfilova je obtožbe o kršitvah zavrnila in ocenila, da opazovalci "nekaterih situacij ne interpretirajo pravilno". Tudi rusko notranje ministrstvo je sporočilo, da niso zabeležili večjih kršitev, ki bi lahko vplivale zakonitost volitev.

Oblasti so sicer poročale o številnih kibernetskih napadih iz tujine, med drugim na strežnike volilne komisije in na sistem za avtomatsko štetje glasov, ki pa naj bi jih uspešno odbili.

Tuji opazovalci - med drugim kakih 600 iz Organizacije za varnost in sodelovanja v Evropi (Ovse) -, ki so spremljali volitve, naj bi svojo oceno volitev po napovedih podali danes.

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • dePolo 10:18 19.marec 2018.

    Moje iskrene čestitke ob ponovni izvolitvi g. Putin in še naprej uspešno v obrambi Rusije pred svetovnimi imperialisti.