Svet
77 ogledov

Putin naj bi Trumpu pripravil "super darilo"

Edward snowden Profimedias
Rusija naj bi razmišljala o izročitvi Snowdna ZDA kot darilo Donaldu Trumpu. Tako poroča ameriška televizija NBC, ki se zanaša na dva obveščevalna vira.

NBC poroča, da naj bi Moskva razmišljala o izročitvi Edwarda Snowdna ZDA kot darilo novemu predsedniku Donaldu Trumpu za izboljšanje odnosov. Kremelj te navedbe zanika.

Trump je julija lani dejal, da mu bo ruski predsednik Vladimir Putin izročil Snowdna, če bo postal predsednik. Kasneje je dejal, da bi bilo treba nekdanjega pogodbenega sodelavca Agencije za Nacionalno varnost (NSA) usmrtiti, ker je izdajalec.

Prisluškovali so Rusom

Snowden je leta 2013 pobral nerodne informacije o dejavnostih ameriških obveščevalnih agencij, ki praktično nadzirajo ves svet, in pobegnil s Havajev v Hongkong, od tam pa v Rusijo, kjer je dobil status begunca. V ZDA mu grozi najmanj 30 let zapora, pod Trumpom pa morda še kaj hujšega.

NBC poroča na podlagi obveščevalnih informacij, ki so jih ZDA pridobile s prisluškovanjem ruskim državnim uradnikom. Snowdnov zagovornik v ZDA Ben Wizner je dejal, da o tem ne vedo nič.

Koristi za Rusijo

Vrnitev Snowdna v ZDA bi bila za Rusijo koristna. Od njega so dobili, kar so hoteli, njegovo sojenje v ZDA pa bi povzročilo dodatne prepire okrog Trumpa, človekovih pravic, dejavnosti obveščevalnih agencij in pravosodja.

Predsednik Barack Obama je pred odhodom s položaja dobil peticijo z več kot milijon podpisi, naj pomilosti Snowdna, ki pa je predlagal, naj raje prej pomilosti vojakinjo Chelseo Manning, ki je pred leti še kot vojak Bradley Manning iz Iraka odnesel ogromno zaupnega materiala in ga predal spletni strani WikiLeaks. Obama je to potem storil in vojakinja bo že spomladi na prostosti, Snowdna pa ni pomilostil.

 
Komentarjev 2
  • Božidar Dinič 16:32 11.februar 2017.

    pridite g putin boste kamelco ne merklco jahal al pa bulmastiva ali lipicanca če vam bo policija prepustila vrstni red harašo

  • sprehajalec 14:18 11.februar 2017.

    Seveda ob takšnih novicah ni tukaj komentarjev dežurnih Rusofilov, ki so po naključju tudi ljubitelji svetlega lika in dela Edwarda Snowdna, v veliki večini so pa hkrati tudi hejterji Trumpa. Enačba je torej; rusofil + ljubitelj Snowdna + hejter Trumpa ...prikaži veča = levičar. Putin pa jih s takšnimi dejanji spravi v zadrego in pod preiskus postavi njihovo levičarstvo. Zato takšne novice potem molče preskočijo...