Svet
4638 ogledov

Putin napovedal maščevanje proti vsakomur, ki se bo uprl

Ukrajina Rusija vojna spopad napad
1/5
Epa
Ruski predsednik Vladimir Putin je ponoči sprožil invazijo na vzhodno Ukrajino, od koder iz več mest poročajo o eksplozijah. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v državi razglasil vojne razmere. Iz države poročajo tudi o prvi smrtnih žrtvah. ZDA, EU in druge evropske države so obsodile invazijo in napovedale dodatne sankcije.

"Odločil sem se za vojaško operacijo," je v nočnem televizijskem nagovoru dejal ruski predsednik Putin. Pred tem sta Rusijo k pomoči pri "obrambi pred ukrajinsko vojsko" pozvala voditelja proruskih separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki ju je Moskva priznala kot neodvisni ljudski republiki.

Putin je napovedal maščevanje proti vsakomur, ki se bo uprl. Ukrajince je pozval, naj se ne upirajo in odložijo orožje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za celo državo razglasil vojno stanje. Sporočil je, da Rusija napada "vojaško infrastrukturo" in obmejno stražo. "Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo," je povedal.

O eksplozijah poročajo iz več delov države, med drugim iz prestolnice Kijev, pristaniškega mesta Mariupol in mesta Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova. V Kijevu so se oglasile tudi opozorilne sirene. Ljudje so se zatekli na postaje podzemne železnice.

Generalštab ukrajinske vojske je navedel, da ruska vojska izvaja intenzivne napade na vzhodu države, tudi na letalska oporišča v več krajih. Dodali so, da so sestrelili pet ruskih letal in helikopter, kar so v Moskvi zanikali.

Ukrajina Rusija vojna spopad napad | Avtor: Epa Epa

Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo v ruskih napadih doslej ubitih najmanj sedem ukrajinskih vojakov, še 15 pa jih je bilo ranjenih. Poleg tega 19 vojakov pogrešajo. Ukrajinska obmejna straža pa je sporočila, da je bil v obstreljevanju ubit tudi en njihov pripadnik.

Obmejna straža je navedla še, da so ruske kopenske enote vdrle v Rusijo iz več smeri. V teh enotah so bili tudi tanki.

Proruski separatisti so medtem sporočili, da so zasedli dve manjši mesti Stancija Luganska in Šastija. Prečkali so tudi reko Siverski Donec, po kateri je doslej potekala razmejitvena črta med njimi in ukrajinsko vojsko. Tudi ukrajinske oblasti v Kijevu so potrdile, da so proruske sile vstopile na ozemlja pod nadzorom ukrajinskih sil.

Rusko obrambno ministrstvo je kasneje sporočilo, da se "pripadniki ukrajinske obmejne straže ne upirajo ruskim enotam". "Ukrajinska protiletalska zaščita je onesposobljena. Zmogljivosti vojaške infrastrukture ukrajinskih letalskih sil so zmanjšane," so zapisali na ruskem ministrstvu.

Iz sveta se že cel dan vrstijo obsodbe ruskega napada na Ukrajino. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta zapisala, da Rusija s tem krši mednarodno pravo ter spodkopava evropsko in mednarodno varnost in stabilnost.

Napovedala sta nove sankcije EU proti Rusiji. Von der Leynova bo na današnjem izrednem zasedanju voditeljev članic EU predstavila nov sveženj sankcij proti Rusiji, članice pa ga bodo nato hitro sprejele. Nov sveženj naj bi med drugim vključeval prepoved dostopa ruskih bank do evropskih finančnih trgov.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je ob obsodbi nesprejemljivega ravnanja Rusije opozoril, da ta s svojimi potezami tvega "osamitev brez primere" in da bo novi sveženj sankcij ostrejši od katerih koli sankcij doslej.

Ukrajina Rusija vojna spopad napad | Avtor: Epa Epa

Ostro so se odzvali tudi nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson. Napovedali so oster odziv in pozvali h koncu nasilja.

Skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in Evropski uniji ostro obsojamo rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere, pa je tvitnil premier Janez Janša. "Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine," kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal. Napad je obsodil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Odločen in enoten odgovor ZDA in zaveznikov pa je napovedal ameriški predsednik Joe Biden. Nove sankcije bo naznanil danes zjutraj po ameriškem času. "Predsednik Putin se je odločil za vojno, ki bo privedla do katastrofalne izgube življenj in človeškega trpljenja. Samo Rusija je odgovorna za smrt in uničenje, ki bo sledilo temu napadu in ZDA ter zavezniki in partnerji bomo odločno odgovorili. Rusija bo odgovarjala pred svetom," je sporočil Biden.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je prav tako obsodil ruski "lahkomiseln in neizzvan napad" na Ukrajino. Opozoril je, da bo ogrozil številna življenja. Zaradi napada se bodo na izrednem zasedanju dopoldne v Bruslju sestali veleposlaniki 30 članic zavezništva.

Rusija je sicer napad sprožila ravno med zasedanjem Varnostnega sveta Združenih narodov, na katerem so razpravljali o zaostrovanju razmer v Ukrajini. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na seji neposredno pozval ruskega predsednika Putina, naj ne napade Ukrajine in da možnost miru, ker je umrlo že preveč ljudi.

Kitajska je medtem sporočila, da po davišnjem ruskem napadu na Ukrajino pozorno spremlja razmere v Ukrajini. Hkrati je Peking obe strani pozval k zadržanosti.

 
Komentarjev 10
 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 12:05 24.februar 2022.

  Toninči poriva Pilatusa po pisti, pa mu ne vžge, mu je "zazaugal"...Torej jo bo kar z redno linijo mahnil proti....Švici ;))

 • Catherine_Hartnett 12:02 24.februar 2022.

  Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

 • Pišmevuh 11:26 24.februar 2022.

  Janša je že v kleti Cankarjevega doma?