Svet
1589 ogledov

Putin svari Zahod: Ne prestopite rdeče črte

Vladimir Putin Epa
Putin je danes v letnem nagovoru Zahod posvaril, naj ne prestopi rdeče črte v odnosih z Rusijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je spričo zaostrovanja odnosov med Rusijo in Zahodom države posvaril, naj v odnosih z Moskvo ne prestopijo rdeče črte. Moskva si želi dobrih odnosov z vsemi članicami mednarodne skupnosti, vendar bo vedno našla način, kako ubraniti svoja stališča in interese, je danes dejal v letnem nagovoru o stanju države.

"Upam pa, da nikomur ne pade na pamet, da bi prestopil tako imenovano rdečo črto proti Rusiji. Kje bo ta črta, se bomo v vsakem konkretnem primeru odločili sami," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ruski predsednik. Pri tem je opozoril, da bodo organizatorji provokacij, ki bi ogrožale ruske varnostne interese, svoja dejanja obžalovali. Dodal je tudi, da na mednarodnem prostoru prihaja do običaja, da se za vse krivi Rusijo.

Zagotovil je, da si Moskva želi dobrih odnosov z vsemi članicami mednarodne skupnosti, a "če nekdo naše dobre namene razume kot šibkost (...) naj ve, da bo ruski odgovor asimetričen in oster," je dejal. Med drugim pa je v svojem današnjem letnem nagovoru Putin pozval vse državljane k cepljenju. 68-letni ruski predsednik je prejšnji teden prejel drugi odmerek cepiva proti covidu-19, ni pa znano, s katerim od treh ruskih cepiv se je cepil.

konflikt Rusija Ukrajina Svet Zaskrbljeni so, saj česa takega do zdaj še ni bilo

Putin je tudi obsodil molk Zahoda ob nedavnem razkritju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da so beloruski obveščevalci preprečili poskus državnega udara, ki naj bi ga načrtovale ZDA.

Odnosi Rusije z Zahodom so v zadnjem obdobju na najnižji točki po hladni vojni.

Rusija je deležna ostrih kritik Zahoda zaradi kopičenja vojske na meji z Ukrajino. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj povabil Putina na srečanje na konfliktnem vzhodu Ukrajine in poudaril, da je na vzhodu države zaradi novih spopadov ogroženih več milijonov življenj. Ob tem je obtožil Rusijo, da sodeluje v mirovnih pogajanjih, a hkrati kopiči vojake ob meji z Ukrajino.

Rusija je deležna kritik tudi zaradi ravnanja z zaprtim opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim, ki v zaporu gladovno stavka. V Moskvi je danes napovedan protest privržencev Navalnega.

Dodatno so se zaostrili tudi odnosi med ZDA in Rusijo po uvedbi novih ameriških sankcij. Odprta ostajajo vprašanja Plinovoda Severni tok 2 med Rusijo in Nemčijo, pri čemer želijo geopolitične sile uveljavljati svoje različne interese.

V zadnjih dneh pa v mednarodni javnosti odmeva tudi diplomatski spor Moskve in Prage, potem ko je slednja zaradi domnevnega vohunjenja izgnala 18 ruskih diplomatov. Kremelj je na to potezo odgovoril z izgonom 20 čeških diplomatov iz Rusije. Prav tako so iz ruskega zunanjega ministrstva sporočili, da so dva uslužbenca bolgarskega veleposlaništva v Moskvi razglasili za personi non grati kot odgovor na izgon dveh ruskih diplomatov pretekli mesec.

Komentarjev 2
  • Detel5ica 18:10 22.april 2021.

    Kaj pa NATO oz. ZDA rinejo na rusko mejo? Rusi so že dovolj zgodaj na to opozorili Zahod. Ko pa so Rusi na Kubi pričeli graditi raketno bazo,je bil svet na robu jedrske vojne. EU je ovca grongotov.

  • si_rob 06:38 22.april 2021.

    Minili so časi Jelcina. A se ne bi raje EU pogovarjala z Rusijo?