Svet
33 ogledov

Putin novinarjem: "Krstili so me na skrivaj"

pravoslavni bozic srbija Žurnal24 main
Pravoslavni kristjani danes praznujejo božič.

Pravoslavni kristjani iz večine pravoslavnih cerkva danes praznujejo božič - praznik Jezusovega rojstva. Pričakali so ga z običajem zažiganja hrastovih polen in obiskom polnočnice. Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković v voščilu izpostavlja pomoč drugemu - z njo se bomo po njegovih besedah lahko izkopali tudi iz krize.

V krizo sta nas po Boškovićevih besedah pripeljala sebičnost in pohlep. "Naš svet je sebičen in nepravičen; na enem koncu sveta štejejo bogastvo v tisoč milijardah, na drugem se dušijo v krizi in revščini," je dejal. Kot poudarja, nas novorojeni Božji sin vabi, da svoje bogastvo delimo z drugimi. "S tem bomo kupili in pridobili največje bogastvo, ki ga danes potrebujeta posameznik in družba - človečnost in pravičnost," je prepričan.

Slovenski verniki bodo praznik danes obeležili z božičnimi liturgijami po vsej državi, v Ljubljani jo bo ob 10. uri vodil Bošković.

Božiča ne praznujejo vsi istočasno

V nekaterih pravoslavnih cerkvah božič praznujejo pozneje kot ostali kristjani, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Tudi Srbska pravoslavna cerkev, ki je prisotna v Sloveniji, božič obeležuje 7. januarja po gregorijanskem koledarju, istočasno pa praznujejo tudi v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Putin razlagal o svojem krstu

Ruski premier Vladimir Putin se je danes, ko pravoslavni kristjani praznujejo božič, udeležil božične liturgije v rojstnem mestu Sankt Peterburg. Novinarjem je po prihodu iz katedrale zaupal, da je ta zanj posebnega pomena, saj je bil v njej na skrivaj krščen.

Dejal je namreč, da sta ga v omenjeno katedralo h krstu na skrivaj  prinesli njegova mama in soseda. Bali sta se namreč neodobravanja njegovega očeta, člana komunistične stranke, ki je kot uradno državno ideologijo razglašala ateizem.

"Moj oče je bil član komunistične partije Sovjetske unije. Bil je dosleden, natančen človek. Krst so skrili pred njim - ali pa so vsaj mislili, da so ga skrili," je Putin pojasnil v sicer zanj neobičajnem komentarju svojega zasebnega življenja. Dodal je še, da sta v isti katedrali potekala tudi pogreba obeh njegovih staršov.

Putin je bil rojen leta 1952, leto pred smrtjo nekdanjega diktatorja Josifa Stalina.

Slovestnosti se je udeležil tudi Medvedjev

Slovesnosti ob prazniku se je skupaj s svojo ženo Svetlano udeležil tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, in sicer v cerkvi Kristusa Odrešenika v Moskvi. Slovesnost je vodil ruski pravoslavni patriarh Kiril.

Na Kosovu, natančneje v pravoslavnem samostanu Visoki Dečani na zahodu Kosova, pa božič preživlja srbski predsednik Boris Tadić, ki so ga v petek ob prihodu pričakali protesti.

Ob tem je kosovska policija aretirala skupno deset oseb; osem zaradi cestnih zapor, s katerimi so skušali preprečiti Tadićev prihod, dva pa potem, ko so privrženci proalbanskega nacionalističnega gibanja Samoopredelitev konvoj s srbskim predsednikom obmetavali s kamenjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.