Svet
1 ogledov

Putin obtožuje Ukrajino

Beseda je tekla tudi o plinu. Žurnal24 main
Vladimir Putin je obtožil Ukrajino, da je prodajala orožje Gruziji. Julija Timošenko je obtožbe zanikala. Konfliktni odnos med Rusijo in Ukrajino lahko vpliva na ceno plina v Evropi.
"Zločin"
Ruski premier Vladimir Putin je na današnjih pogovorih s kolegico Julijo Timošenko v kraju Novo – Ogarev pri Moskvi obtožil Ukrajino, da je prodajala orožje Gruziji, ki ga je nato uporabila v bojih proti Rusiji. "Če bodo obtožbe resnične, je to zločin, saj gre za neposredno vmešavanje v oboroženi spor,"  je bil ogorčen Putin.

Timošenkova je obtožbe zanikala. Po drugi strani pa jih je vzela resno in morebitno prodajo orožja ostro obsodila. Seveda se Putin zaveda, da Timošenkova ni pristojna za obrambno politiko, in njegove obtožbe so tako namenjene njenemu tekmecu, predsedniku Viktorju Juščenku
Predstavniki ruskih oblasti so glede prodaje orožja Gruziji kritizirali tudi ZDA in Izrael.

Plinska princesa
Govorila sta tudi o vprašanjih, ki so povezana z energijo. Glavno vprašanje je bila dobava zemeljskega plina in njegova cena za Ukrajino ter cene za transfer plina preko ukrajinskega ozemlja evropskim potrošnikom.
Na tem področju sta državi že dolgo v sporu, saj Rusija obtožuje Ukrajino kraje plina, Ukrajina pa obratno trdi, da Rusija uporablja plin kot politično orožje.


Julija Timošenko je bila sicer dve leti predsednica UESU, podjetja, ki je takrat postalo glavni uvoznik plina. Tudi, ko je bila podpredsednica vlade Viktorja Juščenka, je bila odgovorna za sektor goriva in energije. Januarja leta 2001 pa je bila obtožena ponarejanja dokumentov in tihotapljenja ruskega plina, čeprav je zaradi pomanjkanja dokazov niso obtožili.


Putin pa se je v pogovoru dotaknil tudi notranje politične krize in Ukrajino pozval k hitrim rešitvam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.