Svet
1919 ogledov

Putin odgovarja na ameriške sankcije

vladimir putin EPA
Ruski predsednik je danes potrdil povračilni ukrep v odgovor na nove ameriške sankcije proti Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes napovedal, da bo 755 ameriških diplomatov moralo zapustiti Rusijo in že s 1. septembrom.

Uradni Kremelj je že v petek napovedal zahtevo, da "število diplomatskih in tehničnih uslužbencev, ki delajo na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi in generalnih konzulatih, uskladi s številom ruskih diplomatskih in tehničnih uslužbencev v ZDA". Število ameriških uslužbencev bi se tako zmanjšalo na 455. Putin je v današnjem intervjuju na javni ruski televiziji napoved potrdil.

V petek, po napovedi Kremlja, sta se po telefonu pogovarjala ruski in ameriški zunanji minister Sergej Lavrov in Rexom Tillersonom. Lavrov je zagotovil, da je Moskva navkljub novim sankcijam še naprej pripravljena sodelovati z Washingtonom. Putin je danes vendarle izpostavil, da so čakali dovolj dolgo.

Kremelj je v petek napovedal še, da od 1. avgusta ameriškemu veleposlaništvu ne bodo več dovolili uporabljati dveh nepremičnin v Moskvi - rezidence in skladišča. Moskva in Washington se sicer že več mesecev prerekata okoli dveh nepremičnin v ZDA, ki sta bili v lasti ruskega veleposlaništva. ZDA so namreč prepričane, da so iz teh dveh lokacij ruski obveščevalci izvedli več hekerskih napadov, kar Rusija zanika. Stavbi v New Yorku in Marylandu so zaprli.

Nadaljevanje sankcij

Ameriški senat je v četrtek z 98 proti dvema glasovoma podprl predlog zakona o novih sankcijah proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji, ki ga je pred tem prav tako s prepričljivo večino že v torek podprl predstavniški dom. Zakon med drugim predsedniku ZDA Donaldu Trumpu prepoveduje rahljanje sankcij proti Rusiji brez dovoljenja kongresa.

Sedaj mora zakon podpisati še predsednik Trump. Iz Bele hiše so to že potrdili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar darklord
    darklord 09:04 31.julij 2017.

    upam , da Evropa ne bo nasedla "business" idejam ZDA o poceni plinu!!!!!! prav tako Evropa nima nobenih koristi od sankcij, ker izgublja na stotine mil. eur novih pogodb z RF!

  • Avatar Syn
    Syn 22:31 30.julij 2017.

    Pravilno. Ameri itak samo dr#k mešajo. Še posebej s temi takozvanimi sankcijami ki škodijo vsem ostalim razen Rusom, ki se na sankcije požvižgajo.