Svet
17 ogledov

Putin podpisal sporni zakon

Putin ob zmagi na volitvah Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal sporni zakon o nevladnih organizacijah, ki bo tako stopil v veljavo, so sporočili iz Kremlja. Tuje nevladne organizacije, sofinancirane iz tujine, bodo označene kot "tuji agentje".

Podvržene pa bodo tudi pogostejšim rednim in naključnim pregledom. Zakon, ki sta ga oba domova ruskega parlamenta, duma in svet federacije, po hitrem postopku obravnavala tik pred začetkom poletnih počitnic, so z neodobravanjem sprejeli številni ruski aktivisti.

Bojijo se, da daje uredba zeleno luč za stigmatiziranje več pomembnih ruskih nevladnih organizacij, praviloma kritičnih do trenutnih ruskih oblasti.

Novi zakon namreč določa, da morajo vse nevladne organizacije, dejavne na področju politike, ki prejemajo finančna sredstva iz tujine, v vseh svojih gradivih za javnost označiti, da jih je pripravil "tuji agent".

Poleg tega bodo morale tovrstne organizacije predložiti podrobna četrtletna finančna poročila, podvržene pa bodo tudi rednim in naključnim pregledom. Sodelavcem nevladnih organizacij, ki ne bodo predložili dokazil o sofinanciranju iz tujine, so zagrožene denarne ali celo zaporne kazni.

Kritiki trdijo, da besedna zveza "tuji agent" budi spomin na vohunjenje za Rusi v času hladne vojne. Po njihovem mnenju je novi zakon del sistematičnega krčenja državljanskih svoboščin po vrnitvi Vladimirja Putina na predsedniški položaj.

Komentarjev 1
  • ghz891 21:53 21.julij 2012.

    Hja, spet bo nekaj avtoritarnega iz te Rusije nastalo.