Svet
42015 ogledov

Putin prejel seznam. Je na njem tudi Slovenija?

Vladimir Putin Epa
Gospodarsko sodelovanje z Rusijo medtem prekinja vse več podjetij.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ruski vladi 5. marca naročil, naj v dveh dneh sestavi seznam držav, ki so podprle sankcije proti Rusiji, ruskim podjetjem in organizacijam ter posameznikom. Ruska agencija RIA Novosti je danes sporočila, da je seznam pripravljen.

Seznam vključuje Avstralijo, Veliko Britanijo, vse države EU, Islandijo, Kanado, Liechtenstein, Monako, Novo Zelandijo, Norveško, Korejo, San Marino, Singapur, ZDA, Tajvan, Ukrajino, Albanijo, Črno goro, Švico in Japonsko.

Putin je ukazal, naj vsi Rusi, ki imajo devizne obveznosti do tujih upnikov s seznama sovražnih držav, te obveznosti plačajo v rubljih, v skladu z dnevnim menjalnim tečajem ruske centralne banke. Ta novi začasni postopek velja za plačila, ki presegajo 10 milijonov rubljev (približno 66.000 evrov) na mesec. Poleg tega bo vse transakcije ruskih podjetij z državljani in podjetji iz držav, vključenih na seznam, odobrila vladna komisija za nadzor tujih naložb.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je novinarjem dejal, da se Zahod ukvarja z "gospodarskim ropom" proti Rusiji in da se bo njihov odziv v skladu z ruskimi interesi.

Vrednost rublja se je danes spustila še za 10 odstotkov in dosegla 137,7 rublja za en ameriški dolar. To je najnižja vrednost, ki jo je ruska valuta zabeležila doslej, od 1. januarja pa je rubelj padel že za 45 odstotkov.

Sodelovanje z Rusijo prekinja vse več podjetij

V odgovor na rusko priznanje območij ukrajinskih regij Doneck in Lugansk kot neodvisnih ljudskih republik in začetka vojaške agresije v Ukrajini, je EU sprejela že tri svežnje omejevalnih ukrepov.

Zadnji vključuje zagotavljanje opreme in zalog ukrajinskim oboroženim silam, prepoved preletov zračnega prostora EU in dostopa do letališč EU za vse ruske prevoznike, prepoved transakcij z Rusko centralno banko, izključitev sedmih ruskih bank iz sistema SWIFT, prekinitev radiodifuzne dejavnosti medijskih hiš Sputnik in Russia Today v EU ter individualne in gospodarske sankcije proti Belorusiji.

Pod sankcijami se je znašlo več največjih bank, vključno s Sberbank in VTB. Vse večjemu številu podjetij, ki prekinjajo poslovanje z Rusijo, so tudi Microsoft, H&M in L'Oreal. To so že naredili v Applu, PayPalu, ExxonMobilu, Fordu in Boeingu in številnih drugih.

Tudi ameriški Netflix je v nedeljo sporočil, da ne bo več predvajal svojih vsebin. Odhod iz Rusije sta nedavno napovedali tudi dve veliki računovodski podjetji KPMG in PricewaterhouseCoopers.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • radovednica 08:42 08.marec 2022.

    Joj, a zdaj ste pa spet vsi presrani. Joj, a tudi neka Slovenija, predmestje običajnega glavnega mesta neke normalne države. Pa kaj, če je na seznamu? Putin se "poserje" na tako malo bedno državico. Saj smo videli, da je ob ...prikaži več njegovem obisku pod Vršičem cela SLO trepetala in klečeplazila pred njim in ostalimi "babuškami in galjoškami". Bedniki revni, poskušajte trgovati in poslovati s "tako razvitim zahodom in ZDA", če si upa kdo ali je sposoben!? Skoraj nihče!!!

  • a9e68efe34e5be05967171b921c868fb1defe8c4 20:15 07.marec 2022.

    Naj se isprsi NATO,če sme😁... .Junačko srce NATO ne sme,da prdne, kamoli da pošlje hrvatskega Miga Balalajko v izvidnico😃....,pa še ta na pol operativen bi verjetno strmoglavil kje v centru Budimpešte.

  • gggg 19:51 07.marec 2022.

    Z morilci se ne debatira. Nad njimi se samo izvaja sankcije.