Svet
28 ogledov

Putin razglasil novo grožnjo Rusiji

Sirka posluša Putinov govor Žurnal24 main
Po novi oceni ruskega predsednika Vladimirja Putina predstavljajo Združene dražave Amerike eno od groženj ruski nacionalni varnosti.

Njegova ocena kaže na to, kako so se odnosi med Rusijo in Zahodom v zadnjih letih poslabšali.

PREBERITE ŠE:

Dokument z naslovoom "O strategiji nacionalne varnosti Ruske federacije", ki ga je ob novem letu podpisal ruski predsednik Vladimir Putin nadomešča dokument iz leta 2009, ki ga je podpisal takrat akutalni premier Dmitrij Medvedev, v njem pa niso omenjene niti ZDA niti NATO.

V dokumentu piše, da je Rusija uspela obdržati svojo vlogo pri reševanju globalnih problemov in mednarodnih konfliktov, kar je imelo za posledico določene reakcije Zahoda.

"Neodvisna politika, ki jo vodi Rusija v mednarodnem in domačem prostoru, je izvala reakcije ZDA in njenih zaveznikov, ki izgubljajo vodilni položaj v globalnih vprašanjih, kar bi lahko privedlo do političnega, ekonomskega, vojaškega in informacijskega pritiska na Rusijo," je med drugim zapisano v dokumentu.

Zaplet po priključitvi Krima

Odnosi med Rusijo in Zahodom so dosegli najnižjo točko, potem ko so ruske vojaške sile priključile ukrajinski Krim marca leta 2014. Od tedaj Zahod obtožuje Rusijo, da pomaga upornikom na vzhodu Ukrajine, kar Moskva zanika.

V dokumentu, ki služi državnim telesom kot osnova za strategijo načrtovanja nacionalne varnosti, Sirija ni omenjana. Rusija je 30. septembra začela z zračnimi napadi na cilje uporniških skupin, ki želijo zrušiti sirskega predsednika in ruskega zavezniaka Bašarja Al Asada.

Komentarjev 6
  • samo.jst 12:08 03.januar 2016.

    Zakaj nismo "Šivca", ker nimamo nakranedenga Židovskega bogastva in ker geografsko gledano se prepihu ne moremo izogniti! Ni bilo enega samega premika v zgodovini Evrope (kot kontinenta), ki ne bi prešel našega ozemlja! Glavno vprašanje je zakaj nismo v Visegradski ...prikaži več skupini?! Bilo nam je ponujeno, ampak smo jih zavrnili, ker...no, zaradi nesposobnosti naših politikov, ki še vedno sanjajo, da bomo bili del "srednje evrope", ko bo EU šla v 3krasne.

  • korisnik_13858 09:41 03.januar 2016.

    Se strinjam, ampak zato potrebujemo prave ljudi na oblasti, ne pa p.....Hotli smo bit Švica. Ja zakaj pa potem nismo razglasili nevtralnosti, tako kot oni? Pa referendumske demokracije? Skratka, to bi nas ''varovalo'' pred prepihom z vseh strani. Ampak, ker ...prikaži več smo izgleda samodestruktivno pleme, je to seveda utopija.

  • blueone 22:55 02.januar 2016.

    Ne vem, ne vem....Slovenija najbolje, da ima z vsemi dobre odnose.