Svet
3355 ogledov

Putin razkazuje mišice

Vojaška parada v Moskvi
1/6
Epa
Moskva obeležuje 73. obletnico kapitulacije nacistične Nemčije.

V Moskvi so danes s tradicionalno vojaško parado obeležili dan zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni. "Naši ljudje so se borili do smrti. Nobena država se ni soočila s takšno invazijo," je v govoru na paradi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril ruski predsednik Vladimir Putin.

Današnji dan je Putin, ki je v ponedeljek prisegel za četrti mandat, pred množico označil za praznik, ki je za vsako družino bil, je in bo svet. Ob tem je bil kritičen do tistih, ki po njegovem skušajo na novo napisati zgodovino in zmanjšati vlogo Sovjetske zveze pri kapitulaciji nacistične Nemčije. "Tega jim ne bomo nikoli dovolili," je bil odločen.

Na paradi so predstavili skupno 159 vrst orožja in vojaške opreme, od tega 75 vojaških letal. Veliko nove vojaške opreme na paradi so preizkusili v Siriji, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Na paradi so prvič predstavili dva ruska brezpilotna letalnika, vključno z novim dronom korzar, ki lahko leti deset ur in do 160 kilometrov daleč. Leti lahko na višini 6000 metrov, piše ruski portal Gazeta.

Vojaška parada v Moskvi | Avtor: Epa Epa

Na ogled je bil tudi robotiziran tank uran 9, na katerem so nameščene protitankovske rakete, topovi in mitraljez. Uran 9, ki ga uradno imenujejo "večnamenski robotizirani bojni kompleks", sam locira tarčo, strel pa sproži vojak, ki sedi v oklepnem tovornjaku, oddaljenem do tri kilometre. Po navedbah AFP ga je ruska vojska uporabila v Palmiri in Alepu v Siriji.

Na paradi je sodelovalo tudi daljinsko upravljano vozilo uran 6, namenjeno uničevanju min z varne razdalje. To vozilo so že uporabljali za razminiranje v sirskih mestih Palmira, Alep in Deir Ezor, kar je ruskim silam omogočilo vdor na območja pod nadzorom upornikov.

Nebo nad Moskvo so preleteli ruski lovci, bombniki in helikopterji. Letala mig-31 so nosila rakete kinžal (bodalo), ki naj bi dosegale desetkratno hitrost zvoka in imele nepredvidljivo pot do cilja. Ta sistem je v tradicionalnem govoru narodu marca predstavil Putin skupaj z drugimi novimi orožji.

Od tujih voditeljev sta se tradicionalne parade letos udeležila srbski predsednik Aleksandar Vučić in izraelski premier Benjamin Netanjahu. Prvi je v Moskvo prispel v torek, drugi se bo z ruskim predsednikom srečal danes. Med udeleženci parade je bil tudi hollywoodski igralec Steven Seagall.

Vojaška parada v Moskvi | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.