Svet
17 ogledov

Putin: sankcije se vam bodo vrnile

Vladimir Putin Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin opozarja, da se bodo Ameriki njene najnovejše sankcije zoper Rusijo vrnile kot bumerang. Največjo škodo naj bi nanesle predvsem ameriškim podjetjem, ki poslujejo v Rusiji.

Ameriški predsednik Barack Obama je objavil doslej najmočnejše ameriške sankcije zoper Rusijo zaradi Ukrajine. "Vedno znova sem opozarjal Rusijo, da mora zaustaviti pretok orožja in borcev čez ukrajinsko mejo, naj pritisne na separatiste, da izpustijo talce in sprejmejo premirje, sprejme pogovore z mednarodnim posredovanjem in sprejme opazovalce na meji," je povedal Obama. Rusija od tega ni storila nič, zato naj spozna, da ima vsako dejanje posledice, je še dodal.

Gre za najstrožje sankcije proti ruskemu gospodarstvu doslej, še posebej obrambnemu, energetskemu in finančnemu sektorju. Med drugim naj bi doletele ruski banki Gazprombank in VEB ter energetska velikana Rosneft in Novatek. Sankcije omejujejo njihov dostop do ameriških kapitalskih trgov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med obrambnimi podjetji pa je pod sankcijami tudi koncern Kalašnikov, ki proizvaja slavno avtomatsko orožje.

Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bosta medtem ustavili nove naložbe v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. EU bo poleg tega razširila sankcije, ki ciljajo na ruska podjetja, povezana z dejanji, ki spodkopavajo ukrajinsko suverenost, kakor tudi tiste, ki so odgovorni za rusko pripojitev polotoka Krim, je po poročanju agencije še povedal vir. EU je doslej uvedla sankcije proti 72 Rusom in Ukrajincem, proti podjetjem pa ne.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po objavljenih napovedih sankcij poudaril, da bodo slednji ameriško ruske odnose privedli v slepo ulico in da se bodo Ameriki vrnile kot bumerang. Dodal je, da se s podrobnostmi novih sankcij še ni seznanil, da pa bodo gotovo dolgoročno škodile nacionalnemu interesu ZDA.

Komentarjev 1
  • Branidom 09:15 09.avgust 2014.

    Zdi se mi skrajno neokusno, da Obama Rusom govori, kaj MORAJO naredit. Mogoče bi Putin potem njemu tudi lahko svetoval kako naj se Amerika obnaša do raznih "upornikov" po celem svetu in odnos do sosede Mehike?