Svet
152 ogledov

Putin se hvali z novim supertankom

Armata
1/3
EPA
Rusija je za parado ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne pripravila posebno presenečenje - premiero najnovejšega tanka, prvega po 22 letih, ki Zahodnjake straši z zmogljivim topom in tehnologijo.

Tank z imenom T-14 armata se je v ponedeljek prvič pokazal javnosti, ko je zapeljal po ulicah Moskve proti Rdečemu trgu. 

Tank bo v prihodnje predstavljal hrbtenico ruskih oklepnih sil in je rezultat zadnjih 10 letih, ko je Rusija pod vodstvom Vladimirja Putina intenzivno vlagala v vnovičen zagon domače orožarske industrije, za kar naj bi namenili vrtoglavih 350 milijard evrov.

T-14 prinaša povsem drugačen dizajn od desetletja po vsem svetu uveljavljene sovjetske generacije T-72 in naslednikov. Dobil je dodatno kolo (sedaj 7) med drugim ima daljinsko vodeno kupolo, kar pomeni, da v njej sploh ni člana posadke. Tank ima tudi avtomatski sistem polnjenja orožja ter 125-milimetrski top, ki lahko strelja tako projektile kot vodene izstrelke. Domet naj bi bil med najdaljšimi v primerjavi z zahodnimi tanki.

Gre za prvi tank na svetu, pri katerem je dodatno zaščitena proti izstrelkom tudi notranja kapsula, v kateri je sicer posadka treh ljudi, zgolj dva pa sta dovolj za upravljanje tega vojaškega računalnika-orožja.

Armata naj bi služil tudi kot platforma za nadaljni razvoj drugih vojaških goseničarjev, vključno s težkimi transporterji, samovozečih težkih havbic in drugih podpornih vozil.

V bodoče naj bi ruska vojska dobila v uporabo 2.300 novih T-14, vendar pa zadnje dogajanje zaradi zahodnih sankcij in padajočih cen nafte, od katerih je Rusija kot izvoznica zelo odvisna, ovirajo te načrte. 

Zahodnjaški bojkot kazanja mišic

Poslednji tank, ki so ga Rusi dali v uporabo, je bil model T-90 iz leta 1993. Parada ob obletnici zmage bo hkrati služila kot premiera še številnih drugih orožij. Zahod je zaradi novega tempa oboroževanja Rusije zaskrbljen, v zakulisjo se govori o novi hladni vojni med blokoma. Samo lani so denimo ruske sile prejele 38 novih medcelinskih balističnih raket, letos jih bodo še 50. 

Parado in s tem nova vozila pa bo spremljalo le omejeno število tujih povabljenih voditeljev, med njimi bo kitajski predsednik Ši Džinping. Slovenski zunanji minister Karl Erjavec se tako kot predstavniki zahodnih držav parade ne bo udeležil. "Zamudili" bodo mimohod 194 oklepnih, predstavitev 143 letal in mimohod 16.500 vojakov.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Tupamaros 06:14 06.maj 2015.

    Xerxes tvoj bipolarni svet je le to da imaš na eni strani kvaliteto življenja in na drugi strani pa somašno bedo ki si mora sposojati od one prve da deluje in preživi.

  • Xerxes 15:21 05.maj 2015.

    Bipolarni ali multipolarni svet bo boljši od sedanje prevlade neoliberalističnega kapitalizma po nareku ZDA. Morda se celo vrne kaka pravica tudi nam, ki smo se sami in po lastni želji spremenili v kolonijo.