Svet
10775 ogledov

Putin se je prekrižal, to pa je povedal ruski patriarh

Vladimir Putin, pravoslavna velika noč v Moskvi Profimedia
Pravoslavna velika noč v Rusiji v senci vojaškega posredovanja.

Vodja Ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril je na predvečer pravoslavne velike noči izrazil upanje, da se bo nasilje v Ukrajini kmalu končalo, vendar pa znova ni obsodil vojne ali kakorkoli kritiziral ruske invazije, poroča britanski BBC.

"Naj Gospod predvsem pomiri naše ljudi v Ukrajini, v Donbasu, kjer se še naprej preliva kri," je na maši na prostem pred glavno moskovsko katedralo Kristusa Odrešenika dejal patriarh, pri čemer je dejansko ponovil trditev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da so Rusi in Ukrajinci v bistvu isti narod. Maše se je udeležil tudi ruski predsednik.

"Bog daj, da bi ta velikonočni dar pomagal tistim, ki so vključeni v ta težek konflikt, da pomirijo svoja srca, misli, duše, tako da se bo ta uničujoč spor čim prej končal in bo zavladal dolgo pričakovan mir," je še dejal patriarh, sicer tesen Putinov zaveznik, ki je v preteklosti izrecno podprl napad na Ukrajino in s tem razburil številne kristjane.

Vladimir Putin, pravoslavna velika noč v Moskvi | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Napad na Odeso ukrajina Svet V napadu na Odeso ugasnilo več življenj

Dan miru niti za praznik

Svet je medtem obsodil odločitev Moskve, da se tudi za praznik ne bo odločila za prekinitev ognja. Rusko obrambno ministrstvo je včeraj sporočilo, da so ruske sile v bližini pristaniškega mesta Odesa izvedle napad na skladišče orožja, ki so ga ukrajinski vojski dobavile ZDA in evropske države. Ukrajinska stran je pred tem sporočila, da so ruske rakete zadele tudi stanovanjski poslopji v Odesi in terjale več življenj, med njimi življenje dojenčka.

Napad je bil eden od skupno 22 napadov, ki so jih ruske sile včeraj izvedle na ukrajinske vojaške objekte. Med tarčami so bila tudi tri skladišča orožja in streliva blizu krajev Ilihovka in Kramatorsk, so še dodali. Obenem so ruska letala danes napadla 79 vojaških ciljev, med njimi 16 skladišč orožja in goriva.

Vladimir Putin rusi se branijo Svet Informacijska vojna: "Scenariji za obtožbo Rusije so načrtovani"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • jozicamurn 01:32 27.april 2022.

    Seveda da so isti narod, zahod pa jih je namerno skregal in jih želi ločiti po že videnem postopku kot v Bosni in še pred tem v Jugoslaviji.

  • Toma 13:56 24.april 2022.

    Morda bi rad ustanovil novo vero k bogu VladiRATu?

  • vojko19 12:52 24.april 2022.

    na žalost BOG je denar