Svet
3813 ogledov

Putin sprejel slovensko veleposlanico. To ji je rekel

Darja Bavdaž Kuret Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek sprejel več novoimenovanih veleposlanikov v Moskvi, med njimi novo slovensko veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret.

Na ponedeljkovi slovesnosti ob predaji poverilnih pisem novoimenovanih tujih veleposlanikov je ruski predsednik Vladimir Putin poleg nove slovenske veleposlanice sprejel še diplomatske predstavnike dvajsetih drugih držav, med njimi Nemčije, Švedske, Združenega kraljestva, Grčije, Turčije in Avstralije, pa tudi več srednjeazijskih, vzhodnoazijskih in afriških držav.

V včerajšnjem pogovoru s slovensko veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret je Putin ocenil, da je dvostranski dialog med Moskvo in Ljubljano zastal, in zagotovil, da ga je Rusija pripravljena obnoviti, če bo slovenska stran to želela.

Putin izrazil obžalovanje

Tudi v pogovorih z nekaterimi drugimi diplomatskimi predstavniki držav Zahoda, denimo Grčije in Švedske, je Putin izrazil obžalovanje zaradi prekinitev političnih in kulturnih vezi in upanje na ponovno oživitev odnosov, poročata francoska tiskovna agencija AFP in ruska tiskovna agencija Tass.

Odnosi med Moskvo in zahodnimi državami so se močno poslabšali po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani. Rusija je julija lani Slovenijo dodala na seznam neprijateljskih držav, na katerem se je znašla večina evropskih držav, pa tudi Evropska unija, ZDA, Združeno kraljestvo in več drugih držav, ki nasprotujejo ruski agresiji v Ukrajini in so zaradi nje uvedle sankcije proti Moskvi.

Slovenija že od začetka vojne v Ukrajini izraža odločno podporo napadeni državi ter ji nudi pomoč. Ukrajino je letos podprla tudi v postopku proti Rusiji pred Meddržavnim sodiščem v Haagu.

Dolgoletna diplomatka Darja Bavdaž Kuret je bila letos poleti imenovana za novo veleposlanico Slovenije v Rusiji, kjer je nasledila Branka Rakovca. Veleposlaništvo v Moskvi poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan.

Vladimir Putin, sprejem veleposlanikov | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:02 06.december 2023.

    Iz tega sodelovanja dveh "prijateljskih držav" bo imela največ dobička familija Pirc-Musar.

  • atamama 20:35 05.december 2023.

    Zanimivo kako se je odzvala ministrica, pa tudi komentatorji ne gledajo na gospodarske interese. Ali je kdo pomislil, kaj pomeni miljarda denarja za SLO. Ne, ampak ena izmed slovenskih regij živi posredno od ruskega denarja. Kaj bomo tako kot Nemčija ...prikaži več rekli ''ko jih j...'' in zaprli fabriko? Kaj se bomo šli ''vojno'' principov, ki jih uvaja kapital z interesi v UA? Dolgo nisem vedel zakaj Kosovo, interesi, ampak koliko delnic imamo slovenci delnic v rudnikih? In kdo jih ima? Pa se nam splača?

  • Avatar NickMason
    NickMason 13:32 05.december 2023.

    Za Slovenijo je pomembna diplomacija,samo ne vem če vedo kaj je sploh to.