Svet
2729 ogledov

Putin svoja dragocena letala zaščitil z odpadlimi gumami

Pnevmatike na letalih Maxar
Nenavaden ruski poskus zaščite dragocenih letal. Ameriški general je opozoril, da se Ukrajincem čas izteka. Ponoči z neba nad državo deževali ostanki dronov.

Satelitski posnetki s konca avgusta so razkrili nenavadne prizore iz ruske baze Engels 2 pri Saratovu. Rusi so se očitno v strahu pred ukrajinskimi napadi z letalniki, ki so v preteklih tednih povzročili že veliko škode in močno udarile po ponosu ruske vojske, odločili za novo taktiko. 

Na satelitskih posnetkih je vidno, da so svoje strateške bombnike Tu-95 in Tu-160 prekrili kar s pnevmatikami. Na ta način naj bi spremenili radarsko sliko ter zmanjšali možnost škode v primeru prihoda dronov. Na splet so prišle tudi fotografije v gume odetega lovskega bombnika.

Pnevmatike na letalih | Avtor: Maxar Maxar

Na taktiko so se z nejevero odzvali celo v vplivni sferi ruskih vojaških blogerjev, saj so se tudi med njimi številni delali norca iz nove 'kamuflaže' in poskusa zaščite. "Namesto gradnje zaščitnih zidov in hangarjev je naš obrambni minister raje gradil cerkve in palače. Zdaj se moramo od glave do pet pokrivati s pnevmatikami," je zapisal bloger na kanalu Alex Parker, ki je bil nekoč blizu ubitemu Wagnerjevemu šefu Jevgeniju Prigožinu.

Ukrajina ima samo še 30 dni

Ukrajina ima samo še malo več kot 30 dni, nato bodo vremenske razmere odločilno vplivale na potek njene protiofenzive, je dejal ameriški general Mark Milley. Poveljnik skupnega poveljstva ameriške vojske je v pogovoru za BBC opozoril, da bodo nižje temperature zelo vplivale na manevrske zmogljivosti ukrajinske vojske.

Milley je priznal, da se ofenziva ukrajinske vojske odvija počasneje od pričakovanj. A ob tem dodaja, da se velike bitke še vedno odvijajo in da ukrajinska stran počasi napreduje skozi močno utrjene ruske obrambne linije. 

Ukrajina tank | Avtor: Epa Epa

Zato je po njegovem še prezgodaj za oceno, ali je protiofenziva propadla. Ukrajina je sicer na začetku poletja na več predelih fronte začela z napadi na ruske enote, ki pa so imele pred tem več mesecev časa, da so se na pričakovani ukrajinski udarec pripravile. Predvsem se je za uspešno izkazala taktika izredno gostih minskih polj, zaradi katerih je ukrajinska stran morala močno upočasniti napredovanje, da ne bi izgubila preveč oklepnih vozil in ljudi. 

V istem pogovoru za ameriško dopisništvo BBC je sodeloval tudi poveljnik britanske vojske admiral Tony Radakin, ki je izrazil prepričanje, da "Ukrajina zmaguje, Rusija pa izgublja." V dokaz je navedel, da je bil osnovni cilj Rusije popolna podreditev Ukrajine, kar pa "se ni in se ne bo nikoli zgodilo".

Deževali so letalniki

V noči na nedeljo je območje Kijeva napadlo 32 ruskih dronov, od tega jih je ukrajinska protiletalska obramba sestrelila 25, je sporočila ukrajinska vojska. Po navedbah vodje vojaške uprave v Kijevu Sergeja Popka je bil v napadu poškodovana večnadstropna stavba v ukrajinski prestolnici ter več cest in električnih napeljav, ranjen je bil najmanj en človek.

Ukrajinska protiofenziva na vzhodu države se medtem nadaljuje, pri tem pa se sooča s srditim odporom ruskih sil, poročanje tujih agencij povzema STA.

Poveljnik ukrajinskih zračnih sil Jurij Ignat je sicer obsodil fotografijo agencije Reuters, na kateri so razkrili položaj ukrajinske protizračne obrambe. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • zdrej 14:11 11.september 2023.

    od kje pa so odpadle? aja mislite odpadne gume ali pa recimo iztrošene?

  • Jernej65 12:25 10.september 2023.

    To, je zadnja najsodobnejša zračna obramba morilskega, naci Putlerja.

  • Kmodri 12:13 10.september 2023.

    Je Putler že zgradil zase piramido oz. pravoslavno kripto?