Svet
61 ogledov

Putin tokrat prijetno presenetil

Vladimir Putin EPA
Rusija je Varnostnemu svetu Združenih narodov posredovala osnutek resolucije, ki vse strani poziva k spoštovanju mirovnega sporazuma.

Diplomati naj bi o resoluciji glasovali jutri, ko bo premirje stopilo v veljavo. V osnutku med drugim piše, da je Rusija "močno zaskrbljena zaradi tragičnih dogodkov“ na vzhodu Ukrajine. Do rešitve lahko pridemo "samo na miren“ način, še pravijo Rusi, ki iz tega razloga pozdravljajo mirovni sporazum.

Zahod Rusijo sicer obtožuje, da proruskim separatistom dobavlja orožje. Več kot 30 zasedanj Varnostnega sveta ZN se je zato končalo brez konkretnih rešitev. Rusija je resolucijo sicer vložila že lani, a so jo ostali člani Varnostnega sveta, ki so Vladimirju Putinu zamerili priključitev Krima k Rusiji, zavrnili.

Najnovejši predlog naj bi bil bolj obetaven, tako svetovni mediji, saj sta v njem omenjeni "suverenost in teritorialna integriteta Ukrajine“.

Umrl tudi otrok

Ob posredovanju Nemčije in Francije sta se Rusija in Ukrajina v četrtek dogovorili, da v nedeljo, 15. februarja, začne veljati premirje, s fronte pa bodo umaknili težko orožje. Konflikt je doslej zahteval že več kot 5000 smrti. Včeraj naj bi sicer prišlo do novih spopadov, v katerih je umrlo 28 ljudi, med drugim tudi 7-letnik.

Proruski separatisti danes napadajo mesto Debalcevo, piše STA. "Uporniki uničujejo Debalcevo. Obstreljevanje se ne konča. Mesto je v plamenih," je preko svoje Facebook strani napisal vodja regionalne policije Vječeslav Abroskin.

Ukrajinska vojska je že prej danes sporočila, da najhujši boji potekajo prav okoli Debalceva, ki se nahaja med Doneckom in Luganskom, oporiščema prorurskih upornikov, pa tudi v bližini Mariupola, na obali Azovskega morja.

Uporniki so, kot je sporočila vojska, zjutraj krenili v ofenzivo z raketami in tanki na južni del Debalceva, kjer že več tednov potekajo hudi boji.

Pripadniki skupin prostovoljcev, ki pomagajo braniti Mariupol, so sporočili, da so "ruska oklepna vozila brez oznak" zapeljala na ukrajinsko območje iz Novoazovska, mesta, ki se nahaja na meji z Rusijo in je pod nadzorom proruskih upornikov.

Komentarjev 10
  • dragec 08:23 15.februar 2015.

    desni domobranci ne lažejo

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:31 14.februar 2015.

    jz politikom nč ne verjamem...dokler ne vidm da se je neki dejansko nardil ne zaupam. lahko da bo končno mir..upam da bo. ampak ne verjamem dokler ne vidm.

  • asmas 13:46 14.februar 2015.

    če je res kar pravijo ,da je avtist se ne čudim naslovu tega članka.Avtisti sicer večkrat prijetno presenetijo