Svet
26 ogledov

Putin Trumpu poslal 10 milijonov vredno darilo

Vladimir Putin Reuters
Čeprav uradno še ni nastopil svojega mandata, je Donald Trump, kot kaže, že pridobil zaveznika v ruskem predsedniku Vladimiru Putinu, ki je bil tudi med prvimi, ki so mu čestitali za zmago na volitvah. Putin je Trumpu za nameček poslal še izredno drago darilo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po pisanju nekaterih ameriških medijev Donaldu Trumpu po zmagi na volitvah poklonil belega konja redke in dragocene vrste. Putin tudi sam jezdi takšnega konja, v Rusiji pa sicer velja prepoved izvoza te vrste. Ne glede na to zakonsko uredbo je odločitev o darilu sprejel Putin sam, konja naj bi z vojaškim tovornim letalom že poslali v Združene države Amerike.

V Trumpovi ekipi prejema darila niso ne potrdili niti zanikali.

Trump proti prizadevanjem za ponovno štetje

Medtem se novoizvoljeni ameriški predsednik bori proti vnovičnem štetju glasov na volitvah. V nedeljo je na Twitterju ostro napadal prizadevanja za ponovno preštevanje glasov v Wisconsinu, Pensilvaniji in Michiganu, obenem pa je sam sprožal vprašanja o legitimnosti volitev s trditvijo, da so milijoni nezakonito volili v Kaliforniji, New Hampshiru in Virginiji.

Volilni odbor ameriške zvezne države Michigan je medtem včeraj že potrdil zmago Trumpa pred demokratko Hillary Clinton za okrog 10.700 od 2,55 milijona oddanih glasov. Trump ima sedaj uradno 306 od 270 potrebnih elektorskih glasov, poroča STA.

Donald Trump | Avtor: EPA EPA
V nedeljo se je novoizvoljeni predsednik vrnil domov v New York iz Palm Beacha, kjer je praznoval zahvalni dan, danes pa bo nadaljeval s srečanji s kandidati za ministrske položaje v svoji vladi. Nezaseden je še položaj državnega sekretarja in zvesti Trumpovi privrženci so še naprej razburjeni, ker je v igri nekdanji predsedniški kandidat republikancev Mitt Romney, ki je Trumpa v času kampanje ostro kritiziral.

Odzval se je tudi na smrt dolgoletnega kubanskega predsednika Fidela Castra, pri čemer je sprva poudaril, da je umrl surov diktator, nato pa nadaljeval s pritiskom, ki ga je napovedoval skozi kampanjo. Trump ni bil avtomatično proti izboljšanju odnosov s Kubo, vendar pa je govoril, da mora komunistična oblast na Kubi dati več koncesij glede človekovih pravic in ekonomije. To je v ponedeljek ponovil na Twitterju z grožnjo, da bo dosedanji napredek v smeri normalizacije odpravil, če Kuba ne bo ponudila več.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Zmago 17:55 01.december 2016.

    Kaj pa če ma kakšen čip pod kožo, da lahko na daljinca "skipa" jezdeca na neugodnem kraju ........ ko ga štrom spajtla ???

  • Lavdan 15:02 30.november 2016.

    Po mojem je konj treniran, da meče ljudi s sedla. Sedaj je v ZDA v karanteni in ga spotoma učijo angleško, da se bo Trump lahko pogovarjal z njim.

  • DX 19:38 29.november 2016.

    Konj več vreden kot naša država