Svet
11000 ogledov

Putin s tem uspel v Nemčiji

Vladimir Putin Epa
Nemčija je zaplesala tako, kot si je zaželel Putin.

Nemški elektroenergetski družbi RWE in Uniper sta potrdili, da sta prvič plačali za ruski plin tako, kot je ukazala Moskva. Ruski predsednik Vladimir Putin namreč od tujih podjetij iz neprijateljskih držav pričakuje, da bodo za ruske energente plačevala v rubljih. Moskva med neprijateljske države prišteva EU, ZDA, Švico in ostale države, ki so uvedle sankcije proti Rusiji po njenem napadu na Ukrajino. 

Tuja podjetja morajo tako na ruski banki Gazprombank odpreti račun, na katerega nakažejo denar v dogovorjeni valuti – največkrat gre za evre in dolarje – tega pa banka nato proda in Gazpromu nakaže rublje. 

Podjetji RWE in Uniper sta se odločili postopati skladno z veljavnimi sankcijami proti Rusiji, da bi zagotovili neprekinjeno oskrbo države s plinom. "Tako kot druga nemška in evropska podjetja je Uniper spremenil način plačevanja plina iz Rusije. Uniper plačuje v evrih, skladno z novim mehanizmom plačevanja," so sporočili iz podjetja. Plačevanje je urejeno v skladu z nemško vlado in s smernicami EU, dodajajo. 

Nemčija je velik uvoznik ruskega plina, saj iz te države pride več kot polovica tega energenta. 

Poljska, Bolgarija in Finska so se odločile, da ne bodo upoštevale novih zahtev, zaradi česar prihaja do zaustavljanja dobave ruskega plina. Rusija je napovedala, da podoben ukrep čaka tudi nizozemsko podjetje GasTerra, medtem ko je dansko podjetje Oersted že sporočilo, da je Rusija prekinila dobavo plina. Podjetje bo vztrajalo pri svoji odločitvi, da ne bodo plačevali v rubljih. Na scenarij, ki se jim je zgodil, so se pripravili. Pričakujejo, da ustavitev dobave ruskega plina ne bo pomenila težav za njihove stranke. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Avatar Syn
    Syn 15:00 01.junij 2022.

    Bravo Putin! Nič popuščat.

  • Jernej65 14:08 01.junij 2022.

    Putin še v izdihljajih dosega pirove zmage. Vprašanje je samo, kdo ga bo prej pospravil. Ali bo to bolezen ali pa sam ruski narod. Njegova usoda je v vsakem primeru zelo, zelo temna, večno bo v zgodovino zapisan kot veliki ...prikaži več diktator in morilec.

  • mirror 13:19 01.junij 2022.

    Kašen smisel ima še evropska unija, če lahko Nemčija dela po svoje, Madžarski in Poljski pa hočejo odtegniti sredstva unije.