Svet
55529 ogledov

"Putin vojne ne more dobiti, zanj bo usodna"

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik Vladimir Putin je po ocenah nekdanjega diplomata v Moskvi Denisa Manceviča danes zjutraj začel vojno, ki je na dolgi rok ne more dobiti. "Še več, začel je vojno, za katero se bo čez leta pokazalo, da je bila usodna tudi za njegovo predsedovanje in morebiti tudi za prihodnji obstoj Ruske federacije v današnji obliki," je dejal.

Kot je pojasnil nekdanji ekonomski svetovalec na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi, je Putin vojno začel z argumentacijo, ki ne prenese niti malo objektivnosti in jo je nemogoče upravičevati.

Dokončno je tudi pokopal lastno, več let skrbno negovano, javno podobo državnika, ki - za razliko od njegovih mnogih svetovnih kolegov - razmišlja strateško in ne sprejema iracionalnih potez. "Prav ta poteza ogroža Rusijo in Ruse bistveno bolj neposredno kot vzhodna širitev zveze Nato v zadnjih 30 letih, na katero se ruski predsednik neprestano sklicuje," je izpostavil Mancevič.

denis mancevič | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed
Kljub najverjetnejšim kratkoročnim vojaškim zmagam Rusija po Mancevičevem prepričanju te vojne ne more dobiti niti v Ukrajini niti doma. Okupacija celotnega ozemlja Ukrajine namreč, kot pravi, ne pride v poštev, saj Rusija za kaj takšnega nima niti sredstev, niti tega ne bo dovolilo ukrajinsko prebivalstvo, katerega vsaj delež se bo preusmeril v gverilsko vojskovanje.

Če se bo konflikt nadaljeval in se ne bo diplomatsko omejil na dosedanjo raven na Krimu in v Donbasu, bodo žrtve tudi na ruski strani, opozarja Mancevič. "In mladi fantje se bodo ponovno vračali v krstah. Javno mnenje se bo obrnilo, ne glede na uradno propagando," poudarja in dodaja, da se bo Rusija v tem primeru zlomila, tudi gospodarsko, saj odrezana od mednarodnega finančnega sistema in od zahodnih energetskih trgov dolgoročno ne more preživeti. "Namesto obuditve Sovjetske zveze bo sledil kolaps," je prepričan Mancevič.

Zaradi omenjenega je širši vojaški napad na Ukrajino tako presenetljiv in iracionalen, pravi Mancevič in opozarja na dolgoročne in občutne posledice, tudi za Evropo. "Je tudi zadnji opomin, da se mora EU zbuditi iz liberalnega, post-blokovskega spanca in začeti bistveno bolj ambiciozno graditi in izvajati skupno zunanjo in varnostno politiko. Ki gre občutno preko meja zgolj 'govoriti z enim glasom'. Kajti če je ta glas zelo šibek, ne pomaga niti deklarirana enotnost," je še dodal.

Komentarjev 26
  • eminenca 17:36 24.februar 2022.

    vse pohvale in hvala za fake news ... malo spomina, malo spomina ... pa sej upam, da niste že vsi dementni in vse pozabili ... recimo samo primer naše države ... a se še spomnite tistega posnetka ko so vojaka ...prikaži več vprašali zakaj je tukaj "oni se odcepljuju a mi kao ne damo" pa spet orožje, pa spet , pa spet ... ja zakaj neki

  • tomaz6 17:02 24.februar 2022.

    Tudi Putinovemu vzornik Dolfetu se anchsluss Austrije ni izšel, čeprav je sprva dobo kazalo.

  • Fulmmer 16:17 24.februar 2022.

    Dva dni pa bo vse fertik, pod Rusi bodo če se bi predali ali pa ne, samo z več nedolžnimi žrtvami....