Svet
9 ogledov

Putin z Madžarom in Srbom o sodelovanju

Putin v Beogradu EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru s predsednikoma Madžarske in Srbije razpravljal o energetskem sodelovanju njihovih držav, je danes sporočil Kremelj.

Vladimir Putin, Viktor Orban in Tomislav Nikolić so pogovor opravili nekaj dni zatem, ko je Rusija napovedala ustavitev projekta Južni tok. Po navedbah Kremlja so razpravljali o aktualnih vprašanjih sodelovanja in tudi o možnostih za nadaljnje sodelovanje na področju energetike v luči prekinitve projekta Južni tok. Podrobnosti niso znane.

Ruski energetski velikan Gazprom je 1. decembra prekinil projekt izgradnje plinovoda Južni tok, ki je nekako postal žrtev spora med Moskvo in Zahodom zaradi ukrajinske krize, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Isti dan je Putin na obisku v Turčiji razkril, da Rusija ne bo nadaljevala del na Južnem toku, temveč bo plinovod položila do Turčije, na njeni meji z Grčijo pa bo vzpostavljeno vozlišče in bo ruski plin tako dosegel Evropo.

Južni tok bi moral sicer potekati pod Črnim morjem preko Bolgarije, Srbije, Madžarske in Avstrije oz. Slovenije do Italije.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:14 07.december 2014.

    pač po evropskih zakonih je tko da ne more imet eno podjetje v rokah tako infrastrukture kot distribucije in trženja plina. Rusi so to vedl pa so mislil da se bo zarad njih pogledal skoz prste. sami so si krivi. ...prikaži več to niti nima veze z ukrajinsko krizo ampak z zakoni in pa pravom. seveda pa je treba svojo propagando furat.

  • erikkk 18:27 07.december 2014.

    Tu se mi zdi EU total butelj ... ker ni prejšnja leta naredila nič okoli tega plina da bi si ga sama zagotovila, poislkala nove vire na evropskih tleh ali pa našla novega dobavitelja ... pri vsaki stvari , če ...prikaži veče je še ne vem kako sigurna, se mora že veliko vnaprej mislit kaj če kje škripne .. tako pa se bodo nekateri dobavitelji preprosto igrali z celo evropo, nam plinske pipice odpirali ter zapirali pa hudo dražili ... jooj eu čist nič ne misliš z glavo ...