Svet
9434 ogledov

Putin: Zahod bi lahko pomagal ustaviti ta grozodejstva

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik Vladimir Putin in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se dve uri pogovarjala o razmerah v Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes francoskemu kolegu Emmanuelu Macronu v telefonskem pogovoru dejal, da mora Zahod prenehati dobavljati orožje Ukrajini. Prav tako ga je obvestil o "osvoboditvi" mesta Mariupolj in se pritožil, da Zahod ignorira ukrajinske napade na ozemlja pod ruskim nadzorom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Voditelja sta se tokrat pogovarjala prvič od konca marca. Putin je pogovoru ukrajinske sile obtožil vojnih zločinov in hkrati zatrdil, da Evropska unija tovrstna dejanja ignorira, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poudaril je, da bi Zahod lahko pomagal ustaviti ta grozodejstva z ustreznim pritiskom na oblasti v Kijevu ter z ustavitvijo dobave orožja, dodaja nemška tiskovna agencija dpa. Pri tem je obtožil Kijev, da pri pogajanjih ni dosleden in ni pripravljen na resen trud za končanje konflikta, medtem ko ruska stran po Putinovih besedah vselej ostaja odprta za dialog.

Macron | Avtor: Epa Epa

Poleg ponovnega poziva Rusiji, naj s prekinitvijo ognja in mirovnimi pogovori konča napad na svojo sosedo, je Macron pozval Putina, naj dovoli nadaljevanje evakuacij civilistov iz oblegane jeklarne Azovstal v pristaniškem mestu Mariupolj. Ponudil pa je tudi sodelovanje z ustreznimi mednarodnimi organizacijami, da bi pomagali odpraviti rusko blokado ukrajinskega izvoza hrane prek Črnega morja, saj je z njo ogrožena svetovna prehranska varnost.

Putin je ogroženost svetovne prehranske varnosti povezal z zahodnimi sankcijami proti Rusiji in pri tem opozoril na pomen neoviranega delovanja svetovne logistične in prometne infrastrukture.

Prav tako pa je Putin danes pred pogovorom podpisal odlok o prepovedi vseh vrst poslovanja s podjetji in posamezniki, ki jih je Moskva sankcionirala kot odziv na "neprijazne ukrepe" nekaterih držav. Odlok vključuje državne agencije na vseh ravneh, podjetja in celo posameznike, ki so pod rusko jurisdikcijo. V skladu s predsedniškim odlokom tako te entitete ne bodo smele opravljati poslov s pravnimi in fizičnimi osebami, za katere so ruske oblasti uvedle sankcije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Dusan12 09:50 05.maj 2022.

    Ender, to je vsem jasno, zato Slovenija nima kaj iskati v NATU in metati stran milijone za oklopnike, ti so popolnoma neuporabni, kar vidimo v Ukrajini, ročni metalci raket MILAN in podobni so uničili na stotine tankov in ostale ruske ...prikaži veče tehnike s helikopterji vred. Slovenija je ob takem agresorju v 6 tih minutah na kolenih, vlada pa v kleteh Cankarjevega doma

  • Ender3 21:31 03.maj 2022.

    Prav ima, namesto da bi se EU ogradila širjenju NATA proti Rusiji in prenehala, vojaško podpirat Ukrajino, vodi servirno politiko Ameriški hegemonije. To je postalo tako vidno, da je še sam Papež ni spregledal.