Svet
22 ogledov

Putin: Želeli so "jugoslovanski scenarij"

Vladimir Putin EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je v svojem letnem nagovoru Ruse posvaril pred težkimi časi in pozval k samozadostnosti.

Vladimir Putin je v svojem tradicionalnem letnem nagovoru Zahod obtožil, da poskuša ustvariti novo železno zaveso okrog Rusije. Rusijo so v zadnjem času močno prizadele padajoče cene nafte in sankcije zahoda zaradi vloge Rusije pri krizi v vzhodni Ukrajini. Ruska vlada je za prihodnje leto napovedala padec v recesijo. 

Putin je tuje "sovražnike“ obtožil, da v Rusiji podpirajo "jugoslovanski scenarij“, česar pa Rusija ni dovolila. Ruski vodja ne obžaluje priključitve Krima, saj je bilo območje za Rusijo "sveto“ že v času zgodnjega širjenja krščanstva. Prepričan je, da bi Zahod našel drugo pot, da bi uvedel sankcije proti Rusiji. Rusija se po njegovih besedah ne bo šla tekme z orožjem, a bo poskrbela za lastno varnost tudi z "nekonvencionalnimi sredstvi", tako da ne bo nihče uspel doseči vojaške dominacije. 

Rusija ostaja odprta za tuje investicije in skupne projekte, vendar pa je državljane opozoril na prihajajoče težke čase. "Veliko je odvisno od vsakega od nas na delovnem mestu. Imamo velik notranji trg in vire, sposobne, inteligentne ljudi,“ je dejal. Sankcije Zahoda je tako treba jemati kot spodbudo in ljudem dati možnost, da zacvetijo. Prepričan je, da so Rusi pripravljeni sprejeti vsak izziv in zmagati. 

Zavzel se je tudi za vrnitev kapitala v državo. Predlaga popolno amnestijo za tak denar, kar pomeni, da "ne bo nobenih vprašanj s strani davčnih in preiskovalnih organov", je obljubil. Po ocenah naj bi samo letos iz Rusije šlo več kot milijarda evrov denarja. "Vsak, ki si to želi, bi moral imeti pravico vrniti se v Rusijo. Mislim, da bo po dogodkih na Cipru naše gospodarstvo razumela, da njihovih interesov v tujini ne cenijo in da bodo najboljše zagotovilo dobili od domačega sodstva.“ 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 07:43 05.december 2014.

    Bolj strumno so ga ritolizniki poslušal na pridigi, kotso prej poslušal iste take idiote in samodržce v SK KP SSSR !! Za kozlat !Hja dnarja je zaradi sankcij veliko manj , pa je treba dvigniti notranjo enotnost, da se ...prikaži več ne bi kdo spomnil da letos ni mandarin, s takim neoidiotskimi floskulami , da nekdo grozi Rusku federaciji z razpadom. Saj so Federacija oz. Skupnost neodvisnih držav. Mogoče se je pa Miloševića spomnil in sam sebe proglasil za rešitelja razpada Rusije , da narod pozabi da ni mandarin. Poden od podna !Jao, jao !