Svet
62 ogledov

Putin želi do Pridnjestra

razno 26.03.14. Ukrainian border guards stand at a Russian-Ukrainian border cros razno 26.03.14. Ukrainian border guards stand at a Russian-Ukrainian border cros
Ukrajina. Po prevzemu krimskih baz se Ukrajinci pripravljajo na invazijo.

Potem ko je Rusija prevzela nadzor nad ukrajinskimi oporišči na Krimu, se Ukrajinci bojijo širitve okupacije v druge regije na vzhodu države. Napetost dviguje tudi koncentracija ruskih vojaških sil na krimski in rusko-ukrajinski meji.

"Grožnja se povečuje, saj želi Rusija vzpostaviti koridor do nepriznane Pridnjestrske republike ter zajeti regijo Kerson, ki Krim oskrbuje z vodo in električno energijo," je za Žurnal24 povedal izvršni direktor ukrajinskega Centra za uporabne politične študije Aleksander Leonov. Po njegovem mnenju želi Putin prevzeti nadzor nad vso Ukrajino ali pa vsaj destabilizirati jugovzhod države in federalizirati Ukrajino, s čimer bi nekatere regije posredno ali neposredno padle pod njegov vpliv.

Krimski scenarij neizvedljiv

Po besedah Leonova bi bil pri prevzemanju nadzora nad vzhodnimi ukrajinskimi regijami za Rusijo najugodnejši krimski scenarij, ki pa bo težko izvedljiv. "V Odesi in Kersonu ne prihaja do proruskih zborovanj, prav tako pa na vzhodu v Harkovu, Donetsku in Lugansku proruska podpora izgublja zagon," je ocenil Leonov. Lahko pa, kot pravi, "na podlagi informacij o priprtju nekaterih ruskih sabotažnih skupin sklepamo, da želi Rusija izzvati provokacije, na katere bi odgovorila Ukrajina, s čimer bi Putin legitimiral invazijo".

Leonov je prepričan, da se ob morebitni vojni članice zveze Nato ne bi neposredno vključile v posredovanje, bi pa Ukrajini lahko ponudile vojaško-tehnično podporo.

Strah med Ukrajinci

Negotovost pa se širi tudi med Ukrajinci. V strahu pred izbruhom vojne je 35-letna Sofija iz Kijeva v posebni mapi že pripravila svoje dokumente ter dokumente svojega moža in obeh hčera. "Tako so pripravljeni in na dosegu roke, če bi ob izbruhu vojne morali zbežati," je povedala Sofija, ki se bo na povabilo prijatelja danes udeležila tečaja streljanja.

Komentarjev 2
  • Oxxo 19:54 27.marec 2014.

    Gnojnica od Rusije.

  • dragec 15:36 27.marec 2014.

    bravo rusi