Svet
6303 ogledov

Putina odlikovali, ne v Belorusiji, ampak čisto blizu nas

Vladimir Putin Epa
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je odlikoval ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Zahvaljujoč stališču Vladimirja Putina in moči Rusije se sliši glas Republike Srbske, njen položaj pa je zaščiten pred mednarodnim intervencionizmom," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina v Banjaluki dejal Dodik.

Dodik je Putina odlikoval za, kot je zapisal v utemeljitvi, njegov prispevek k sodelovanju med državama. Dodik je tako entiteto Bosne in Hercegovine Republiko Srbsko označil za državo.

Poleg Putina je odlikovanje ob 9. januarju, ki ga v Republiki Srbski obeležujejo kot svoj praznik, dobilo še okoli 50 ljudi in institucij. Ruski predsednik je sicer prvi na seznamu odlikovanih, Dodik pa je povedal, da mu bo odlikovanje vročil kasneje oziroma ob njunem prvem srečanju.

Med odlikovanimi je tudi podjetnik Slobodan Stanković, proti kateremu so ZDA uvedle sankcije zaradi vpletenosti v korupcijo. Odlikovanje je dobil tudi patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirij.

Oblasti Republike Srbske svoj dan 9. januarja obeležujejo kljub razsodbi ustavnega sodišča BiH, da je to v nasprotju z ustavo BiH, saj se s tem diskriminira Hrvate in Bošnjake v entiteti.

9. januarja 1992 je del poslancev tedanje skupščine BiH enostransko razglasil "republiko srbskega naroda v BiH", s čimer so želeli preprečiti osamosvojitev države.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • janči 16:35 09.januar 2023.

    Si je že zaslužil.

  • Avatar Hribar65
    Hribar65 09:34 09.januar 2023.

    SLAVA RUSIJI - Z - СЛАВА РОССИИ

  • Naklonsky 08:56 09.januar 2023.

    Pravično in zasluženo odlikovanje bo - s kroglo!