Svet
5 ogledov

Račun bodo plačali giganti

V Louisiani so izredne razmere razglasili že v četrtek.
1/15
Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama je grozljiv naftni madež, ki objema precejšen del Mehiškega zaliva, označil za okoljsko katastrofo nepredvidljivih razsežnosti. "Za razlitje je kriva BP," dodaja.
Za razlitje je odgovorna BP, tako da bodo oni plačali račun.
Barack Obama

Predsednik je pred predstavniki sedme sile v Louisiani dejal, da bo ameriška vlada naredila vse, kar je v njeni moči, da bo očistila morje, in dodal, da je za katastrofo odgovorna naftna družba British Petroleum (BP), ki bo morala nastalo škodo poplačati. "Zdaj se je treba  osredotočiti na preprečevanje nadaljnje okoljske škode v Mehiškem zalivu," je dodal Obama.

V multinacionalki BP zatrjujejo, da bodo začasne ukrepe, ki bi lahko zajezili razlitje, vzpostavili v naslednjem tednu. "Vrtanje dodatne vrtine, s katero bi nafto preusmerili v novo naftno ploščad, kar bi posledično dokončno preprečilo nadaljnje izlivanje nafte, bi lahko trajalo naslednje tri mesece," so še zapisali v izjavi za javnost.

Katastrofa, ki se bo zapisala v zgodovino
Naftni madež se širi s hitrostjo, ki je strokovnjaki niso pričakovali. Če bo šlo tako naprej, bo ekološka katastrofa v nekaj tednih zasenčila nesrečo tankerja Exxon Valdez iz leta 1989, ki velja za najhujšo naravno katastrofo v ZDA, povezano z nafto. Takrat je v morje odteklo 11 milijonov litrov nafte.

"Nafta, ki še vedno pušča iz vrtine, lahko resno poškoduje ekonomijo in okolje držav ob Mehiškem zalivu. Posledično lahko katastrofa ogrozi življenja tisočih Američanov, ki jim te dežele predstavljajo dom," je še dodal predsednik.  

Le korak od obale

Po zadnjih podatkih je naftni madež, ki se razteza na površini 9000 kvadratnih kilometrov, od jugovzhodne obale oddaljen le še slabih 15 kilometrov.

"Za razlitje je odgovorna BP, tako da bodo  račun plačali oni," je še dodal predsednik Obama. Predstavniki podjetja so odgovorili, da bodo prevzeli legitimno odgovornost za nastalo škodo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Države bodo tožile odgovorne

Razmere na območju so sicer vedno bolj dramatične, k čemur prispeva tudi slabo vreme z močnim vetrom. Oblasti so v nedeljo izdale prepoved ribarjenja v najbolj prizadetih obalnih vodah. Na tisoče ribičev se zdaj boji za svoj obstoj.

Ameriške zvezne države Misisipi, Alabama in Florida so že razglasile izredne razmere in razmišljajo o skupni tožbi naftnega podjetja.

Ploščad BP je po požaru in eksploziji 22. aprila potonila. Od takrat je v morje izteklo okoli 700 ton nafte na dan. Po ocenah strokovnjakov se je velikost naftnega madeža od nesreče povečala trikrat, na nekaterih obalnih območjih pa so že našli prve ptice, umazane z nafto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.