Svet
56 ogledov

Računi Agrokorja in hčerinskih družb so blokirani

Lastnik Agrokorja Ivica Todorić se ne predaja v boju za delež Pivovarne Laško v Žurnal24 main
Lastnik Mercatorja, podjetje Agrokor, ki je v lasti Ivice Todorića, ima blokirane račune. Hrvaška vlada je sprejela predlog zakona, ki naj bi rešitev prinesel tudi za Agrokor. Banke upnice in predstavniki Agrokorja so se dogovorili o mirovanju dolga.

Banke upnice danes potrdile četrtkove neuradne informacije, da so z Agrokorjem uskladile dogovor o mirovanju dolga.

Kot je objavila banka Erste, ki je v koordinaciji skupaj s Privredno banko Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, avstrijsko podružnico VTB Bank in Zagrebačko banko, je cilj t.i. dogovora stand-still olajšati prizadevanja Agrokorja za stabilizacijo poslovanja in poplačilo obveznosti do dobaviteljev ter za zagotovitev likvidnosti, kontinuirano poslovanje in zaščito vrednosti koncerna, bil pa naj bi tudi podlaga za prestrukturiranje koncerna.

Hrvaška sprejela tudi "zakon o Agrokorju"

Hrvaška vlada je danes sprejela tudi tako imenovani zakon o Agrokorju, s katerim naj bi rešili največji gospodarski sistem v državi. Uradno se zakonu, ki ga vlada še pripravlja, reče Zakon o sistemskih podjetjih. Kot je dejal hrvaški premier Andrej Plenković, ne gre za reševanje Agrokorja ali njegovega lastnika Ivice Todorića, ampak za zaščito hrvaškega gospodarstva.

Vlada je predlog zakona poslala v parlamentarni postopek po nujnem postopku, poslanci ga naj bi obravnavali predvidoma že v sredo.

Zakon za reševanje podjetji naj bi uporabili pri podjetjih, ki imajo vsaj 5.000 zaposlenih in za 7,5 milijarde kun (okoli milijardo evrov) obveznosti, ki jih ne morejo izpolniti. Ob zahtevi po državni pomoči  bi vlada predlagala izrednega pooblaščenca, ki bi ga moralo potrditi trgovsko sodišče v Zagrebu. Izredno upravo bi lahko zahtevali tudi upniki, a bi za to potrebovali soglasje podjetja, ki je v težavah.

Računi Agrokorja in hčerinskih družb so blokirani

Že pred sejo vlade pa je izbruhnila novica, da so od danes blokirani računi Agrokorja d. d., blokirane račune imajo tudi povezane družbe Belje, PIK Vinkovci, Ledo, Jamnica in Tisak.

Okoli 15. ure naj bi po poročanju Index.hr blokirali še račune trgovca Konzuma.

Belje je s 1300 zaposlenimi ena od največjih družb iz skupine, PIK Vinkovci imajo 500 zaposlenih, krovna družba Agrokor pa ima 226 zaposlenih. Belje je o informacijo o blokadi računov obvestil tudi prek zagrebške borze.  Jamnica, Tisak in Ledo so imele zadovoljive poslovne rezultata, a so očitno jamčile za dolgove Agrokorja. V Jamnici ima Agrokor več kot tri četrtine lastništva, v Tisku pa nekaj več kot polovico.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da bi bile lahko blokade bančnih računov posledica izvršb nad Agrokorjem, ki naj bi jih sprožilo več dobaviteljev koncerna. Včeraj smo tako poročali, da je velik dobavitelj Orbico vložil izvršbo zoper Agrokor in da bi temu koraku lahko sledil plaz izvršb.

Prvi mož Orbica, največjega distributerja potrošniškega blaga, je povedal, da Agrokorju že od decembra ne dobavljajo več blaga.

Komentarjev 14
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:28 02.april 2017.

    ti imaš pa 24 urno kontrolo nad njihovim trgovinam,ampak eni veste pa čisto vse brez pardona,čenče pa čenče bla bla bla

  • misterij1234 17:03 01.april 2017.

    Od prodaje Mercatorija še ni v njihove trgovine stopil niti en samcat inšpektorček.To pove vse.Pa adijo Mercatorij.

  • Žurnalček 01:38 01.april 2017.

    Ne kupujte več v Mercatorju , na policah bo samo še bofl roba iz Vzhodne EU ali pa roba 1 mesec pred iztekom veljavnosti , ki jo bodo dobili zastonj , samo da se reši proizvajalec stroškov uničenja ! Sem ...prikaži več bil v taki trg. hiši in vem kako so delal s svetovnimi znamkami prehrambenih izdelkov !!