Svet
28 ogledov

Računi polni denarja

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Trije diktatorji: Mubarak, Ben Ali in Gadafi. Vsem so v bankah po svetu blokirali račune. Mubaraku so v švicarski banki račun blokirali že pol ure po odstopu.

Samo pet dni po tem, ko je odstopil tunizijski diktator Zine El Abidine Ben Ali, mu je švicarska vlada zamrznila vse njegovo premoženje v švicarskih bankah, poročajo tuji mediji. Še hitreje so račune blokirali egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku, in sicer le pol ure po tem, ko je napovedal svoj odstop.
Družina Moamerja Gadafija pa je brez premoženja na švicarskih bankah ostala takoj, ko je njegova vojska začela bombardirati svoje ljudi.

"Da bi preprečili morebitne zlorabe državnega denarja, se je naš sedanji kabinet odločil, da Moamerju Gadafiju in njegovim ljudem blokira celotno premoženje v Švici. Prepovedali smo tudi upravljanje s premoženjem, predvsem pri nakupu nepremičnin, ter uporabo denarja za kakršnekoli nakupe,"  so se odločili na ministrstvu za zunanje zadeve v Švici.

Trije diktatorji, skupaj 830 milijonov
Po izračunih švicarskih strokovnjakov so imeli trije diktatorji v švicarskih bankah okrog 830 milijonov frankov. Gadafijeva družina je v švicarski banki skrivala 360 milijonov frankov. Še več denarja naj bi imeli leta 2008, in sicer kar 6 milijard, dokler ni Gadafi zaradi aretacije svojega sina v Ženevi Švici napovedal gospodarskih sankcij. Iz bank je tako umaknil 5 milijard frankov, ustavil uvoz nafte v Švico in dvem švicarskim poslovnežem prepovedal izhod iz Libije za več kot leto dni.

Tunizijski diktator Ben Ali je po besedah ministrice za zunanje zadeve Micheline Calmy-Rey zaradi slabih odnosov med državama imel v švicarski banki "le" 60 milijonov frankov.

Mubarak, ki je javnosti večkrat poudaril, da njegova mesečna plača znaša le 700 frankov, pa je imel v švicarski banki 410 milijonov prihrankov. Vse prihranke oziroma premoženje so mu zamrznili za najmanj 3 leta.

Švica ni več država, kamor se lahko skrije denar
Če je nevtralna alpska država nekoč veljala za državo, v kateri so lahko koruptivni diktatorji skrili svoj denar za "slabe čase", se danes poskuša rešiti takšnega slovesa, pišejo tuji mediji.

Od lanskega leta v švicarski banki deluje posebna skupina ljudi, ki razkriva imena bogatašev in politikov, ki se s polaganjem denarja na švicarske banke poskušajo izogniti plačilu davkov v svoji državi. "Ideja, da je Švica skrivališče za ukradeni denar, je preteklost,"  pravi ministrica Calmy Rey.

Ogromno premoženje tudi drugje
Zato je trojica diktatorjev svoj denar raje shranjevala drugje. Gadafiju so po svetu zaplenili 34 milijard dolarjev, ki si jih je "nagrabil"  v času svojega režima. Kanada mu je zamrznila 2,4 milijarde, Avstrija 1,7 milijarde in Velika Britanija milijardo dolarjev, v katero je všteta tudi nepremičnina na londonskem West Endu, ki je ocenjena na 455 milijonov dolarjev, ter 325 milijonov delnic družbe Pearson.

Nihče ne ve, koliko denarja je imel Gadafi. Njegovo premoženje v Veliki Britaniji se ocenjuje na 10 milijard dolarjev.

Prav tako ni znano, koliko premoženja je imel Hosni Mubarak. Strokovnjaki ocenjujejo, da od 40 do 70 milijard dolarjev. Velik del njegovega premoženja sestavljajo tudi nepremičnine v Londonu, New Yorku ter ob obali Rdečega morja.

Družina Ben Alija naj bi po grobih ocenah imela 10 milijard dolarjev. Velik del denarja pa imajo tudi njegovi bratje in sestre ter žena, saj je njegova družina kontrolirala 30 do 40 odstotkov gospodarstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.