Svet
41 ogledov

Rad bi se poročil s svojim sinom

istospolna poroka zurnal24.si
Legalizacija istospolnih porok je paru iz Pensilvanije prinesla novo težavo. Pravno sta namreč oče in sin.

Preden so bile istospolne poroke dovoljene, so nekateri istospolni pari izkoristili posvojitev, da so dobili pravice, ki pripadajo družini, kot na primer pravica do obiskov v bolnišnici in pravica do dedovanja. 

Tako je tudi Nino Esposito, upokojeni učitelj, leta 2012 posvojil svojega dolgoletnega partnerja Rolanda Boseea, s katerim sta bila takrat v zvezi že več kot 40 let. 

Zdaj bi rada posvojitev razveljavila in se poročila, a je sodišče njuno prošnjo zavrnilo, češ da je mogoče posvojitev načeloma razveljaviti le zaradi prevare. 

"Nisva mislila, da bova dočakala dan, ko bodo v Pensilvaniji dovoljene istospolne poroke," je 78-letni Esposito dejal za CNN. Esposito in Bosee poznata nekaj parov, ki so uspeli razveljaviti posvojitev in se poročiti. 

Njima pa sodnik ni dovolil razveljavitve posvojitve. Organizacija za zaščito pravic istospolnih parov ACLU upa, da bo o zadevi razsodilo vrhovno sodišče in istospolnim parom omogočilo uresničenje ustavne pravice do poroke. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:05 05.november 2015.

    "a je sodišče njuno prošnjo zavrnilo, češ da je mogoče posvojitev načeloma razveljaviti le zaradi prevare."Točn tko. In ne razumem zakaj sodišče ne dojame to kot prevaro in razveljavi.

  • zdrej 08:35 05.november 2015.

    Saj v končni fazi je ta posvojitev prevara.

  • dimnikar 22:55 04.november 2015.

    Žalostno, da sta za doseg osnovnih pravic sploh morala poseči po takšnih sredstvih. Sramottno je pa, da jima ne dovolijo tega popraviti.