Svet
22 ogledov

Radi bi energijo, vendar od kod?

Žurnal24 main
Nuklearna elektrarna Krško naj bi bila po besedah okoljskega ministra Roka Žarnića pod dobrim nadzorom. Tragedija na Japonskem bo verjetno v drugo luč postavila tudi pogovore o Tešu 6.
Žalostni test na terenu je dobra šola, ki bo pokazala ogledalo nuklearnim objektom po svetu, tudi v Sloveniji.
Okoljski minister Rok Žarnić

Danes so se v Bruslju sestali okoljski ministri. V ospredju po besedah ministra Roka Žarnića ni bila tragedija na Japonskem, a so ministri vprašanjem glede jedrskih elektrarn namenili kar nekaj časa.

Avstrijski minister za okolje Nikolaus Berlakovich je predlagal stresne teste za evropske nuklearke, ki pa se Žarniću ne zdijo nujne. "Jaz sem indirektno odgovoril, da imamo mi zadeve organizacijsko zelo dobro urejene ... Naša jedrska elektrarna je zelo pod nadzorom. Kolikor vidimo, ne gre za nikakršno ogroženost, tudi če bi prišlo do potresa," je z besedami  in obljubo, da bomo v Sloveniji "tudi na teh izkušnjah vse potencialne strahove omejili" minister Žarnič pomiril svojega avstrijskega kolega.

Danes so se po besedah Žarnića vse države članice EU, ki imajo jedrske elektrarne, strinjale, da je treba vprašanje jedrske energije znova obravnavati – "kot skrb in obvezo za naprej". "V zelo bližnji prihodnosti bo na to temo še zelo veliko sestankov in pogovorov," je sklenil minister.

Tragedija ne bo vplivala na Teš 6
Nesreča na Japonskem po ministrovih besedah ne bo neposredno vplivala na odločitev, o kateri se bo sicer te dni veliko govorilo.

Ob tem je minister zastavil retorično ali celo "anekdotsko" vprašanje: "Ali naprej s Tešem 6 ali z nuklearko? Česa se bolj bojimo možnosti kontaminacije ali nečesa, kar počasi uničuje ozračje?" Dodal je še, da "to vprašanje sicer bolj sodi k ministrici za gospodarstvo" in da je z okoljskega vidika jasno, da se zavzemajo za čim večjo varnost.

Potrebujemo energijo
Energijo, pravi Žarnić, potrebujemo vsi, a nam ni všeč noben način pridobivanja. Bodo pa po besedah ministra dogodki na Japonskem sprožili ponovni premislek o uporabi jedrske energije po vsem svetu. Sam sicer misli, da taka nesreča ne more zavreti razvoja, temveč ga lahko kvečjemu pospeši in pripelje do novih tehnoloških rešitev, ki bodo prispevale k večji varnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.