Svet
13 ogledov

Radi podkupujemo tuje uradnike

Slovenija sodi med tiste države, kjer se konvencija o boju proti podkupovanju tu Žurnal24 main
Slovenija je med 20 najslabše ocenjenih držav na področju podkupovanja tujih javnih uslužbencev, razkriva mednarodno poročilo.

"Na podlagi strokovnih poročil pri nas še vedno potekata dve preiskavi tujega podkupovanja, zadnja se je začela lani. Od leta 2009 se nobena preiskava še ni zaključila, tudi kazenski pregon se še ni začel. Zadnji primer vključuje švicarsko farmacevtsko podjetje Novartis (Sandoz Group) in njegovo slovensko podružnico Lek zaradi domnevnega podkupovanja zdravnikov v Sloveniji, Srbiji in Albaniji," je zapisano v poročilu največje mednarodne organizacije za boj proti korupciji Transparency International (TI).

Peša sistem izvrševanja konvencije
Poročilo navaja, da gre v Sloveniji za slabo koordinacijo med preiskovanjem in pregonom, obenem pa se soočamo s pomanjkanjem sredstev in usposabljanja za tožilce ter pomanjkanje ustreznega varstva prijaviteljev korupcije v praksi.

"Še vedno obstaja problem dostopa do informacij o primerih in preiskavah, saj so ti včasih zaradi nejasnih razlogov nedostopni," dodajajo.

Ključ v izobraževanju
Slovenija bi po mnenju TI morala povečati odgovornost podjetij, ki so vpletena v kazniva dejanja, in zagotoviti, da zakonodaja prepove podkupovanje prek posrednikov in podkupovanje za dejanja, ki ne spadajo v uradno dolžnost tujega javnega uslužbenca.

Država mora poskrbeti za izobraževanje zaposlenih v davčnem uradu, tožilce, sodnike in druge državne uradnike ter interesne skupine, okrepiti mora strokovno znanje in vire, ki so na voljo policiji in tožilcem za preiskovanje zapletenih primerov gospodarskega kriminala, so še zapisali pri TI.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.