Svet
28 ogledov

Radiacija 40 kilometrov od obale

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Fukušimi so odkrili razpoko v jašku, ki je povezan z drugim reaktorjem. Skozi razpoko uhaja v morje visoko radioaktivna voda.

Danes objavljeni podatki meritev morske vode kažejo, da se je radioaktivna kontaminacija razširila že 40 kilometrov stran od elektrarne. Vrednost radioaktivnega joda je v vzorcih vode dvakrat presegala dovoljeno vrednost. Radioaktivnost nad običajnimi standardi so tokrat prvič odkrili tako daleč od obale.

Razpoka v jašku
Delavci, ki se spopadajo z nesrečo v poškodovani nuklearki Fukušima, so odkrili razpoko v jašku, ki je povezan z drugim reaktorjem, skozi razpoko pa v morje uhaja visoko radioaktivna voda. V morski vodi ob elektrarni že ves teden beležijo bistveno večjo vrednost radioaktivnosti od običajne.

Kot je sporočil Tepco, so delavci odkrili, da se je v jašku nabrala voda z radioaktivnostjo v višini 1000 milisivertov na uro. Zatem so v jašku našli 20-centimetrsko razpoko, skozi katero je radioaktivna voda uhajala naravnost v morje.

Tepco namerava razpoko zapreti s cementom, poleg tega pa bodo vrednost radioaktivnosti v morski vodi izmerili na treh novih lokacijah, od obale oddaljenih 15 kilometrov. Doslej so radioaktivnost merili na štirih lokacijah, ob čemer je vrednost radioaktivnega joda v morski vodi ves teden naraščala. 10.000-krat bolj radioaktivna kot sicer je bila tudi talna voda v okolici elektrarne.

Odkritje razpoke je potrdila tudi japonska agencija za jedrsko in industrijsko varnost.

Japonski premier na obisku
Japonski premier Naoto Kan je danes prvič obiskal območje na severovzhodu Japonske, ki sta ga 11. marca opustošila potres in cunami. Kan je z vojaškim helikopterjem iz Tokia pripotoval v mesto Rikuzentakata, ustavil pa se je tudi v bližnji prefekturi Fukušima in tako izrazil podporo delavcem, ki se spopadajo z nesrečo v tamkajšnji nuklearki.

"Trdo bomo morali delati, dokler ne dosežemo točke, ko bomo lahko rekli, da je naša država premagala katastrofo, ki sta jo prinesla potres in cunami," je dejal Kan. Delavce, ki si prizadevajo obvladati razmere v elektrarni, je pozval, naj "kljub težkim pogojem napnejo vse moči".

Delavci v nuklearki so sicer pripravljeni za spopad s katastrofo tudi umreti. Mama enega izmed njih je v telefonskem pogovoru za Fox News povedala: "Moj sin in njegovi kolegi so se pogovarjali o tem, da so pripravljeni tudi umreti, da bi rešili japonski narod." Po njenih besedah so sprejeli dejstvo, da bodo morda zaradi povišane stopnje radiacije v krajšem ali daljšem obdobju umrli zaradi raka.

Kan je bil sicer tarča kritik opozicije, ker naj bi njegov obisk nuklearke dan po nesreči, 12. marca, zavrl tamkajšnja nujna dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.