Svet
10 ogledov

Radiacija z Japonske že v Islandiji

Okolico Fukušime pestijo težave, znane iz časov Černobila. (Foto: Epa) Žurnal24 main
V Tokiu mlajšim otrokom zaradi radioaktivnosti odsvetovali pitje vode. Iz reaktorja tri se je danes vil dim, v Islandiji pa so zaznali radioaktivni jod iz Fukušime.

Japonska agencija za jedrsko varnost je danes sporočila, da se temperatura v prvem reaktorju jedrske elektrarne Fukušima 1 povečuje. Prvi reaktor zato pospešeno hladijo z morsko vodo. Zaradi povečane stopnje radioaktivnega sevanja pa so začasno prekinili delo v drugem reaktorju. Kljub zapletom pa nadaljujejo s popravili električne napeljave.

Razlog za povečano stopnjo radioaktivnega sevanja v drugem reaktorju še ni znan. Razmere pa so boljše v tretjem reaktorju, kjer naj bi danes popoldne testno pognali vodne črpalke.

216 milijard evrov je zgornja ocena škode, ki jo je Japonski prizadejala nedavna katastrofa. Podjetju Tepco, ki ima v lasti elektrarno v Fukušimi, so japonske banke odobrile kar do 17 milijard evrov posojil.

V Tokijskem vodovodu radioaktivni jod
Tokijske oblasti so sporočile, da so v vodovodni vodi v prestolnici zabeležili prisotnost radioaktivnega joda 131, zato dojenčkom in manjšim otrokom odsvetujejo pitje vodovodne vode. Vrednosti so presegle mejno vrednost 100 becquerelov na kilogram.

Povišane vrednosti so prvič zaznali v torek zjutraj. ZDA pa so po tem, ko so japonske oblasti sporočile, da so v zelenjavi, mleku in vodi v bližini v potresu poškodovane jedrske elektrarne Fukušima zabeležili povišano stopnjo radiacije, prepovedale uvoz japonskega mleka, sadja in zelenjave iz omenjenega območja. O podobnem ukrepu razmišljajo tudi v Južni Koreji.

Ocena: umrlo 18 tisoč ljudi
Japonske oblasti so sporočile novo bilanco potresa in cunamija. Število smrtnih žrtev je preseglo številko 9.400, več kot 14.700 ljudi pa še vedno pogrešajo. Ob tem japonska policija ocenjuje, da bo dokončno število smrtnih žrtev preseglo številko 18 tisoč. Po podatkih japonske policije so doslej po potresu 11. marca potrdili smrt 9.408 ljudi, 14.716 pa jih uradno pogrešajo.

S severovzhoda Japonske pa poročajo o novih popotresnih sunkih, od tega je najmočnejši dosegel magnitudo 6. Žarišče potresa, ki je tla stresel ob 7.12 po lokalnem času, je bilo 72 kilometrov jugovzhodno od mesta Fukušima in 180 kilometrov severovzhodno od Tokia.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.