Svet
52 ogledov

Radioaktiven izotop joda zaznali tudi v Franciji

Znak za radioaktivnost Shutterstock
V Franciji, Avstriji in na na Češkem, Poljskem ter Slovaškem so zaznali majhne količine radioaktivnega izotopa joda 131.

Francoski inštitut za radiološko zaščito in jedrsko varnost (IRSN) je sporočil, da so minuli teden v ozračju izmerili majhne količine radioaktivnega izotopa joda 131. O podobnem odkritju v nekaterih srednjeevropskih državah je minuli teden poročala tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Koncentracija izotopa joda 131, ki so jo izmerili minuli teden na severu in vzhodu Francije, je znašala nekaj mikrobekerelov na kubični meter. Kot je ob tem sporočil IRSN, izmerjena koncentracija ni nevarna za zdravje. Ne vedo pa, od kod je jod prišel in kdaj. Sicer je omenjeni izotop zelo kratkoživ, saj je njegova razpolovna doba okoli osem dni. Torej ni mogoče, da bi radioaktivnost izhajala iz japonske jedrske elektrarne Fukušima.

Povečana koncentracija tudi drugod po Evropi

Poleg omenjenih povišanih koncetracij IAEA radioaktivnega izotopa joda 131 v Franciji so ga odkrili tudi v drugih državah, na Češkem, Poljskem, Slovaškem in v Avstriji, vendar pa koncentracija, ki so jo izmerili v ozračju, ni škodljiva za zdravje. Na Upravi RS za jedrsko varnost so minuli teden za STA potrdili, da v Sloveniji takega sevanja niso zaznali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.