Svet
35 ogledov

Radioaktivni jod izhajal iz Madžarske

Znak za radioaktivnost Shutterstock
Madžarski medicinski laboratorij je najverjetnejši vir sledi radioaktivnega joda 131, ki so ga v zadnjih tednih zaznali v več evropskih državah, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Gre za podjetje Inštitut izotopov s sedežem v Budimpešti, kjer radioaktivne izotope ustvarjajo v zdravstvene, raziskovalne in industrijske namene, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V podjetju priznavajo, da so najverjetnejši vir radioaktivnosti, ki so jo zaznali na Madžarskem, dvomijo pa, da je uhajanje iz njihovega obrata botrovalo prisotnosti joda 131 v drugih evropskih državah.

Povišane stopnje joda 131 so namreč v podjetju zaznali že v prvi polovici leta. Po tem so začasno ustavili delo in ga ponovno zagnali šele septembra, po namestitvi novih filtrov. Uhajanje radioaktivnih snovi je še vedno presegalo normalno raven, zato so delovanje novembra znova ustavili.

Sledi radioaktivnega joda, ki ne predstavljajo nevarnosti za zdravje, so v preteklih tednih zasledili v ozračju nad Češko, Avstrijo, Slovaško, Nemčijo, Švedsko, Francijo in Poljsko.

Komentarjev 1
  • mufi 13:38 18.november 2011.

    In po katerem zakonu katere države veter ne piha čez mejo katere države..