Svet
34 ogledov

Radioaktivni oblak na poti

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Japonska. Blag radioaktivni oblak bo v štirinajstih dneh dosegel Evropo. Tablete. Jodove tablete, ki ščitijo pred sevanjem, na Finskem razgrabljene, v Sloveniji jih ni.

Sevanje. "Najslabši možni scenarij bi povzročila ponovna prekinitev hlajenja reaktorjev. To bi pripeljalo do še večjih poškodb goriva in večjih izpustov radioaktivnih snovi v okolico," pravi Iztok Tiselj z Inštituta Jožef Stefan (IJS), ki je ustanovil delovno skupino za spremljanje razmer na Japonskem.

V naslednjih nekaj dneh bo jasno, ali bo stanje v elektrarnah ostalo takšno, kot je.
Iztok Tiselj, Odsek za reaktorsko tehniko IJS

V petkovem uničujočem potresu in kasnejšem 10-metrov visokem cunamiju je bila najbolj poškodovana jedrska elektrarna v Fukušimi, ki ima skupno šest reaktorjev. Reaktorja številka 1 in 3 sta bila nekaj ur brez delujočih hladilnih sistemov, zaradi česar lahko v prvih treh reaktorjih pride do taljenja sredice. "Eden od razlogov za izgubo hlajenja je bila ob poplavi zaradi cunamija ustavitev pomožnih dizelskih generatorjev. V reaktorjih 1 in 3 je zaradi izgube hlajenja jedrsko gorivo poškodovano," pojasnjuje Tiselj. Zaradi poškodb v obeh reaktorjih proizvodnja električne energije po njegovem mnenju tako ne bo več mogoča.

"Hlajenje se trenutno zagotavlja s prenosnimi dizelskimi generatorji, ki v reaktorske posode črpajo morsko vodo. Verjetno se bodo morali za podoben način hlajenja odločiti tudi v reaktorju številka 2," razmišlja Tiselj z odseka za reaktorsko tehniko IJS.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ostali trije reaktorji med potresom sicer niso delovali in jih normalno hladijo s predvidenimi sistemi. Trenutno je po oceni našega sogovornika sevanje ob ograji elektrarne povečano.

"Obiskovalec bi v pol ure dobil približno dvakrat večjo dozo sevanja, kot jo v eni uri dobi obiskovalec Postojnske jame."

Delce že nese proti Evropi
Radioaktivna snov, ki je bila po sobotni eksploziji v Fukušimi s paro izpuščena v zrak, se nahaja nad Tihim oceanom. Evropo naj bi dosegla v dveh tednih. "Karkoli bo v 14 dneh prišlo do Evrope, bo tako razredčeno, da tudi slučajno ne bo škodilo ljudem z vidika radioaktivnosti," miri direktor uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar. Po Stritarjevem in Tisljevem mnenju se Černobil ne more ponoviti. "Ne poznamo namreč nobenega načina, ki bi povzročil tako močno eksplozijo in v ozračje dvignil tako velike količine radioaktivnih snovi, kot se je to zgodilo v Černobilu," zatrjuje Tiselj. Na IJS predvidevajo, da v drugih državah ne pričakujejo omembe vrednega sevanja.

jedrska elektrarna | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Slovenci brez tablet
Japonska vlada je evakuacijskim centrom razdelila 230 tisoč jodovih tablet. Tablete, s katerimi se zdravi zastrupitev s sevanjem, množično kupujejo tudi na Finskem. Pri nas pa jih nimamo, nam je povedal Bor Bitenc iz zasebne lekarne Bitenc in dodal: "Imamo samo prehranska dopolnila, visokih doz pa ne." Običajno lekarne teh tablet nimajo na zalogi. Po nekaterih informacijah bi jih morali imeti v civilni zaščiti, kjer pa so nam to zanikali. Uživanje omenjenih tablet zagotovi ustrezno količino neradioaktivnega joda, ki prepreči akumuluacijo radioaktivnega. Ta brez posledic zapusti telo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.