Svet
16 ogledov

Radioaktivni oblak prihaja

černobil, jedrska energija, nuklearka, nevarnost, krokar, znak Žurnal24 main
Radioaktivni oblak že skoraj v Sloveniji. "Nevarnosti ni," pravijo na ministrstvu za zdravje.

Radioaktivni oblak, ki je posledica nesreče v japonski jedrski elektrarni v Fukušimi, je pred približno dvema dnevoma močno razredčen dosegel najprej Islandijo, nato pa Francijo in Italijo.

Izmerjene koncentracije radioaktivnih snovi so komaj zaznavne, zato v vseh omenjenih državah ocenjujejo, da prehod oblaka ne bo vplival na zdravje ljudi, so sporočili z ministrstva za zdravje.

V Sloveniji stanje radioaktivnosti okolja spremlja Uprava RS za jedrsko varnost preko mreže za zgodnjega obveščanja (MZO). Na njihovi spletni strani dnevno objavljajo stanje v jedrskih elektrarnah na Japonskem, ki vsebuje tudi oceno radiološkega vpliva na Slovenijo in Evropo.

"Slovenski pristojni organi ocenjujemo, da minimalne količine radioaktivnih snovi, ki jih lahko pričakujemo ob prihodu razredčenega radioaktivnega oblaka, ne bodo vplivale na zdravje ljudi. Prav tako ne pričakujemo kontaminacije hrane ali pitne vode. Zato ukrepi varstva pred sevanji niso predvideni," so sporočili z ministrstva za zdravje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.