Svet
16 ogledov

Radioaktivnost dosegla limit

Fukushima, radioaktivna voda
1/2
EPA
V Fukušimi so prekinili proces prečiščevanja več kot 100 tisoč ton radioaktivne vode, saj je vrednost komponente, ki je vsrkavala radioaktivni cezij, že dosegla svoj limit.

Proces dekontaminacije radioaktivne vode, ki se je nabrala po treh mesecih hlajenja poškodovanih reaktorjev v japonski nuklearki, je operater Tepco poskusno zagnal v četrtek, a je zaradi človeške napake prišlo do uhajanja približno šestih ton radioaktivne vode.

Predstavniki Tepca so nato zatrdili, da so napako odpravili in proces zagnali v petek, v soboto pa so že zabeležili najvišjo vrednost komponente za prečiščevanje vode.

Dekontaminacijski sistem lahko dnevno namreč vsrka približno 1.200 ton vode cezija, drugih radioaktivnih snovi, nafte in soli.

Strah pred poletnim deževjem

Po nesreči v jedrski nuklearki, ko so odpovedali vsi sistemi hlajenja, zaradi česar je prišlo do taljenja sredice, so delavci reaktor hladili z več kot 100 tisoč tonami vode, ki je postala kontaminirana.

Nekaj radioaktivne vode je ušlo v ocean, v Tepcu pa si zdaj prizadevajo čim hitrejšo odstranitev radioaktivne vode iz reaktorja. Ker je ta tako poln, se bojijo, da bi poletno deževje lahko povzročilo še večje uhajanje radioaktivne vode v Tihi ocean.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.