Svet
6 ogledov

Rakavim bolnikom nekajkratne doze

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Da bi povečala potrošnjo svojih zdravil, so farmacevtska podjetja za od 1800 do 2000 srbskih zdravnikov porabila okrog 50 milijonov evrov. Podkupljivi zdravniki v priporu.

Srbijo te dni pretresa škandal s podkupljivimi zdravniki; policija je priprla sedem zdravnikov na čelu z direktorjem Inštituta za onkologijo in radiologijo Nenadom Borojevićem. Policija sumi, da so v dveh letih skupaj prejeli podkupnino v višini okrog milijona evrov. Ostali denar, ki naj bi ga farmacevti dajali za podkupnine, je šel za skupno skoraj dva tisoč zdravnikov, poleg tega pa tudi za organizacijo raznih seminarjev in kongresov.

Minister odgovornost zavrača
Danes srbski mediji pišejo, da je policija v stanovanjih priprtih zdravnikov našla varnostne sefe s skupno več kot 150 tisoč evri, 2,5 kilograma zlata ter več dragocenih ročnih ur. Po pisanju Pressa policija še vedno ni odprla vseh zaplenjenih sefov, tako da je podkupnine še več, menijo pa, da imajo osumljeni sefe in račune tudi v tujini.

Srbska policija je v sredo priprla direktorja Inštituta za onkologijo Nenada Borojevića in še šest osumljencev, med njimi tudi predstavnike farmacevtov. Obolelim za rakom, med katerimi so tudi otroci, so v zameno za podkupnine dajali nekajkratne doze citostatikov. Policija združbo zdravnikov obravnava kot kriminalno skupino.

Srbski minister za zdravje Tomica Milosavljević je zavrnil odgovornost v primeru podkupljivih zdravnikov, čeprav je več opozicijskih strank že zahtevalo njegov odstop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.