Svet
70 ogledov

Raketa SpaceX prvič varno in nežno pristala na Zemlji

Raketa SpaceX
1/3
EPA
Raketi SpaceX, ki je v vesolje ponesla satelit, je uspel zgodovinski dosežek - iz roba vesolja se je vrnila in vertikalno varno pristala.

Ljudje ob obali Atalntskega ocena so desetletja spremljali, kako iz izstrelišč Cape Caneveral ali Kourou v vesolje vzletajo rakete, ki v breztežnostni prostor nosijo različne sonde ali satelite, seveda pa tudi posadke.

Nikoli pa niso spremljali njihovih pristankov, saj so dobršni deli raket praviloma v zraku zgoreli ali pa so v najboljšem primeru (rezervoarji) s pomočjo padal treščili nekam nazaj na planet, da so jih potem skušali uporabiti še na drugih misijah.

Privatna družba SpaceX, za katero stoji Elon Musk, sicer tudi ustanovitelj Tesle, je že skušala napraviti raketo, ki bi se iz vesolja vrnila v enem uporabnem kosu. 

Pred pol leta pa se je poskus klavrno izjalovil, saj je raketa v zraku eksplodirala skupaj z zalogami, ki naj bi jih ponesla na Mednarodno vesoljsko postajo.

Nesreča pred pol leta jih je še podžgala

To je bil hud udarec za Muska in ekipo, a hkrati še večji izziv. V tem času so na Falconu naredili kar nekaj sprememb, tako so vzpostavili precej bolj učinkovito hlajenje kerozina in tekočega kisika, kar naj bi omogočilo boljše delovanje motorjev. 

Včerajšnja izstrelitev rakete Falcon 9 (Sokol) družbe SpaceX je potekala povsem gladko. Ob 20.29 po lokalnem času se je ločila od izstrelišča Cape Caneveral in v breztežnostni prostor varno popeljala 11 komercialnih satelitov družbe Orbcomm. 

Ko se je manjši del rakete z dragocenimi tovorom ločil od glavnega pogonskega dela in pot proti vesolju nadaljeval sam, so se motorji glavnega pogonskega dela ponovno aktivirali in omogočili, da je deset minut po vzletu ta del rakete kakih 10 kilometrov stran od izstrelišča počasi in varno pokončno pristal, poroča New York Times.

"Sokol je pristal!", je varno vrnitev komentiral nadzornik izstrelitve, medtem ko je v prostorih SpaceX v Kaliforniji nastalo nepopisno veselje. 

Zakaj je to tako velik napredek v raketni tehnologiji? Ker bo takšen način vračanja raket znatno oklestil stroške pošiljanja tovora v vesolje, napoveduje vedno prodorni Musk. Že prihodnji mesec bodo opravili dve novi izstrelitvi, čez nekaj mesecev pa se bodo znova vključili tudi v izredno zahteven proces oskrbovanja vesoljske postaje. Z Naso ima SpaceX v ta namen 1,5 milijarde evrov vredno pogodbo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.