Svet
0 ogledov

Ranjeni alkaidovec v rokah policije

Jemenski policiji je uspel veliki met. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Jemnu so zajeli enega glavnih voditeljev teroristične skupine Al Kaida v državi, Mohameda al Hanka.

Mohameda al Hanka so jemenske varnostne sile prijele v bolnišnici v provinci Amran, severno od prestolnice Sana.

Al Hank se je že v ponedeljek izognil aretaciji, sta pa bila med akcijo jemenskih oblasti ubita dva od njegovih sorodnikov, trije ljudje pa ranjeni. Danes so ga še z dvema skrajnežema prijeli v bolnišnici v mestu Rajda, kamor se je ranjen zatekel po pomoč.

 

Mohamed al Hank naj bi stal za grožnjami zahodnim interesom v Sani, zaradi katerih so nekatera tuja veleposlaništva zaprla svoja vrata.

Jemenskim oblastem, ki so v zadnjih dneh sprožile obsežno akcijo proti Al Kaidi v državi, sta se sicer danes v provinci Marib vzhodno od prestolnice predala še dva Al Kaidina skrajneža, tretji pa se je oblastem predal v Arhabu.

Ameriško veleposlaništvo, ki so ga zaradi teroristične grožnje Al Kaide na tuje interese v Jemnu zaprli v nedeljo, so po "uspešni varnostni operaciji" severno v torek znova odprli. Svoje delo medtem nadaljujejo tudi na britanskem in francoskem veleposlaništvu.

Jemen, država na jugu Arabskega polotoka, je v zadnjih letih postal zatočišče številnih skrajnih skupin. Nanj pa je mednarodna skupnost postala posebej pozorna potem, ko je prišlo na dan, da naj bi Al Kaida v Jemnu oborožila in izurila 23-letnega Nigerijca Umarja Farouka Abdulmutallaba, ki se je poskušal na božični dan razstreliti na letalu na poti iz Amsterdama v Detroit.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.