Svet
12 ogledov

Ranjeni postal osumljenec za eksplozije

Eksplozija v Zagrebu Daniel Kasap/PIXSELL
Hrvaška policija je danes potrdila, da so 53-letnega hrvaškega državljana osumili namestitve in sprožitve dveh naprav, ki sta minuli teden eksplodirali v Zagrebu. Gre za osebo, ki je bila ranjena v drugi eksploziji v petek.

Hrvaški mediji neuradno poročajo, da gre za Vojislava Blaževića, ki je živel v bližini krajev eksplozij. Da imajo pravo osebo, potrjujejo sledi, dobljene na kraju obeh eksplozij.

Načelnik hrvaške kriminalistične policije Vitomir Bijelić je na večerni izredni novinarski konferenci napovedal, da bodo v naslednjih 24 urah zaslišali in vložili kazensko ovadbo proti 53-letnemu moškemu. Povedal je, da bodo osumljenca, ki je imel doslej status priče, nato verjetno premestili v bolnišnico za osebe, ki jim je odvzeta prostost. Osumljeni je bil v petkovi eksploziji nekaj po ponoči na avtobusni postaji mestnega prometa v zahodnem delu Zagreba lažje ranjen.

Policija ga sumi, da je sprožil tudi eksplozivno napravo, ki je v zgodnjih jutranjih urah v sredo zgodaj zjutraj eksplodirala na železniški progi pri postaji Podsused pod tovornim vlakom, le dober kilometer od petkove eksplozije.

Zavrača hrano

Bijelić je dodal, da posebna policijska ekipa, v kateri so tudi pripadniki varnostno-obveščevalne službe, nadaljuje preiskavo, da bi ugotovila motive napadalca ter morebitno udeležbo drugih oseb pri pripravi in izvedbi kaznivega dejanja.

V nadaljevanju preiskave bodo ugotovili, ali je šlo morda tudi za teroristično dejanje, ki ga policija vztrajno zavrača v povezavi z eksplozijama. Trdi namreč, da nimajo dovolj elementov za trditve o terorizmu.

Zaenkrat je moški osumljen povzročitve nevarnosti proti osebam in premoženju. Osumljenec je še vedno v bolnišnici Sester usmiljenk v Zagrebu, kamor so ga zaradi lažjih poškodb po rokah prepeljali po petkovi eksploziji, in zavrača hrano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.