Svet
17 ogledov

Ranjeni tako protestniki kot policisti

Ukrajina protesti Kijev policija protestniki
1/5
Reuters
Ukrajinske varnostne sile so ponoči posredovale proti protestnikom na Trgu neodvisnosti v Kijevu, ki ga zasedajo že več kot en teden. Na obeh straneh je več ranjenih.

Posebne enote policije so proti protestnikom posredovale okoli 2. ure zjutraj po lokalnem času. Trg so najprej obkolili in nato vstopili nanj. Zbrane so prisilili, da so se umaknili s ceste, ki prečka trg. Poleg tega so policisti podrli barikade okrog trga in več šotorov.

Več deset protestnikov je strnilo vrste in poskušalo policistom preprečiti vstop na trg z okoliških ulic. Tudi po posredovanju, po katerem je policija prevzela nadzor nad delom trga, so še naprej vztrajali na drugih predelih in v jutranjih urah se je njihovo število povzpelo na najmanj deset tisoč.

Eden od opozicijskih voditeljev Arsenij Jacenjuk je po policijski akciji pozval k milijonskim protestom in napovedal padec predsednika Viktorja Janukoviča. "Tega ne bomo dopustili," je zatrdil. Po navedbah opozicije je bilo v posredovanju ranjenih več protestnikov, 11 naj bi jih aretirali.

Policija se izmika, ministrstvo napoveduje ostrejše ukrepe

Notranje ministrstvo je operacijo branilo z besedami, da so želeli vnovič vzpostaviti javni red. Cilj policije na območju naj ne bi bil razgnati protestnike, temveč med drugim za promet sprazniti cesto, ki prečka trg. Ranjenih je bilo deset policistov.

Protestnike v skladu z napovedmi notranjega ministrstva čaka še ostrejše posredovanje. Vsakršno upiranje bo policija razumela kot poskus organizacije množičnih nemirov, je zgodaj zjutraj sporočilo ministrstvo. Proti provokatorjem bodo uporabili solzivec in druga sredstva, so napovedali.

Protesti trajajo že tri tedne

V Kijevu so trenutno na obisku visoki diplomati tako iz Evrpske unije (EU) kot iz ZDA, ki poskušajo rešiti krizo v državi. Protestniki namreč že približno tri tedne izražajo nasprotovanje odločitvi oblasti, da se odpovedo pridružitvenemu sporazumu z EU in zahtevajo odstop Janukoviča.

Ameriški zunanji minister John Kerry je že izrazil "gnus zaradi odločitve ukrajinskih oblasti, da na mirne proteste odgovorijo s policijo, buldožerji in gumijevkami namesto s spoštovanjem za demokratične pravice in človeško dostojanstvo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.