Svet
1113 ogledov

Rasistične izjave odnesle hrvaško diplomatko

Hrvaška zastava Epa
Hrvaški zunanji minister je potrdil, da so diplomatko suspendirali.

Hrvaško diplomacijo je pretresel škandal z diplomatko na veleposlaništvu v Berlinu, ki je na spletnih družbenih omrežjih objavljala rasistična, ksenofobna in homofobna stališča. Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je potrdil, da so Elizabeto Mađarević suspendirali, čaka pa jo tudi odpoved. 

O prvi sekretarki na hrvaškem veleposlaništvu v Berlinu je prvi poročal hrvaški portal index.hr. Med drugim je objavila, da si želi vrnitev "čiste in avtentične Evrope z belimi Evropejci, kakršna je bila pred 30 leti". Glede skupnosti LGBT je objavila, da je "te ljudi mogoče ozdraviti" ter da se je mogoče "osvoboditi vseh tovrstnih nemoralnosti in psiholoških motenj". Prizadevala si je tudi, da bi katoliška cerkev izobčila vse ženske, ki bi umetno prekinile nosečnost.

Med drugim je zapisala, da migranti, "ki so večinoma muslimani", prihajajo v Evropo tudi zaradi svoje "islamistične agende", ki se ji "krščanska Evropa mora zoperstaviti". Mađarevićeva je med izbruhom begunske krize v Evropi leta 2015 kritizirala tudi "pomanjkanje kulture" nemške kanclerke Angele Merkel, ki je begunce takrat pozvala, naj pridejo v Nemčijo.

Minister trdi, da za sporna stališča ni vedel

Januarja letos je bila Mađarevićeva na podlagi internega razpisa na hrvaškem zunanjem ministrstvu imenovana za prvo sekretarko na veleposlaništvu v Berlinu. Grlić Radman, ki je bil tam do sredine prejšnjega meseca veleposlanik, je danes zatrdil, da za sporna stališča ene svojih najtesnejših sodelavk ni vedel.

Spomnil je, da se je hrvaško zunanje ministrstvo takoj po objavi prispevka index.hr ostro ogradilo od objav, ki kažejo rasistične, ksenofobne in druge oblike nestrpnosti, ter pojasnilo, kaj pričakujejo od hrvaških diplomatov. Večkrat je izpostavil, da je diplomatka politično škodovala ugledu Hrvaške, s čimer je kršila tudi diplomatski kodeks in druga interna pravila obnašanja na ministrstvu.

"Hrvaška podpira evropske vrednote, rasizem, ksenofobija in druge oblike nestrpnosti pa nimajo prostora v diplomatski službi," je povedal novinarjem pred sedežem hrvaške diplomacije.

Izrekli so ji najostrejšo kazen

Potrdil je, da je interna disciplinska inšpekcija ministrstva ugotovila težke kršitve dolžnosti uslužbenke. Predlagali so najostrejšo kazen, kar pomeni odpoved delovnega razmerja.

Mađarevićeva se je najprej branila z izjavami, da ima pravico "do svojih konservativnih stališč", nato pa je neprepričljivo zatrdila, da je bila žrtev hekerjev, ki da so preko njenega Facebook profila "napadli hrvaško vlado". Grlić Radman je danes povedal, da v njen profil na Faceboooku zagotovo ni vdrl nihče.

Premier: Gre za katastrofo

Hrvaški premier Andrej Plenković je v nedeljo ocenil, da gre za katastrofo, če so objave diplomatke avtentične. Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović pa je na Twitterju zapisala, da so "nestrpne in rasistične izjave nesprejemljive".

Grlić Radman je danes še napovedal, da se bo kmalu odpravil na svoj prvi ministrski obisk v Nemčijo. Izrazil je upanje, da primer Mađarevićeve ne bo vplival na prizadevanja za krepitev dobrih odnosov med Zagrebom in Berlinom.

O škandaloznih rasističnih in ksenofobičnih izjavah hrvaške diplomatke so sicer danes poročali tudi nemški in avstrijski mediji. Pri tem so opozorili tudi na dejstvo, da bo Hrvaška v prvi polovici prihodnjega leta predsedovala EU, nato pa bo položaj predsedujoče prevzela Nemčija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Janez 08:48 20.avgust 2019.

    hrvati si znani po svojih ksenofobnih in rasističnih stališčih. kako bodo polnili svoj proračun s samo belimi turisti??na hrvaškem sem videl polno njihovih državljanov temne polti, od sonca ali kaj?? kaj bodo z njimi??na hr plažah se praži polno slovenčkov ...prikaži večv , da bi potemneli. kaj bo potem z njimi ko bodo temni?? jih bodo potjerali iz lepe naše ali kaj?? bodo lahko zaključili godišnji??

  • Janez 08:29 20.avgust 2019.

    zakaj hrvati ne priznavajo arbitraže med slo in hr?? zaradi ksenofobnih stališč so prepričani, da so boljši od slovenceljnev in jim zato ne bodo popuščali..