Svet
0 ogledov

Rasmussen raztogotil Ruse

Rasmussen meni, da bi moral Nato za svojo varnost delovati izven svojih meja. (F Žurnal24 main
Generalni sekretar Nata Anders Rasmussen je razburil Ruse, ko je dejal, da bi se morala obramba zavezniškega prostora Nata začeti že izven meja zavezništva.

To je Anders Fogh Rasmussen dejal na varnostni konferenci v Münchnu in že požel kritike ruske strani, ki imajo še vedno v spominu ameriški poskus vzpostavitve protiraketnega ščita v nekdanjih državah Varšavskega pakta.

Rusija je bila poleg tega kritična tudi do ideje, da Nato "razmišlja lokalno in deluje globalno". Če namreč Nato razmišlja lokalno, to po njihovem pomeni, da skrbi predvsem za varnost svojih 28 držav članic. Ker pa te države nimajo večine niti v ZN niti v Ovseju, ni prav, da delujejo globalno.

"Nato ne bo tekmec ZN"
Udeleženka konference, slovenska obrambna ministrica Ljubica Jelušič, je kot zanimivo in odmevno izpostavila tudi Rasmussenovo oceno, da mora Nato postati forum za razprave o varnostnih izzivih svetovnih razsežnosti. Nekateri bi lahko namreč to razumeli kot napoved, da želi Nato prevzeti naloge, ki pripadajo Ovseju in predvsem ZN. Rasmussen je ob tem sicer jasno poudaril, da Nato nikakor ne želi biti tekmec ZN.

Generalni sekretar Nata je poleg tega spregovoril o pomenu krepitve odnosov zavezništva z drugimi državami in mednarodnimi organizacijami. Na osnovi napak, storjenih v Afganistanu, je Rasmussen posebej izpostavil nujno krepitev vezi z državami, kot so Kitajska, Indija in Pakistan, pa tudi Rusija.

Jelušičeva je sicer današnjo razpravo ocenila kot vrhunec tridnevne konference.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.