Svet
15662 ogledov

Rast cen: Analitiki zaprepadeni, pričakovali so povsem drugačno objavo

Denar; prihranki Profimedia
Cene nafte so poskočile. Največji svetovni proizvajalci so z objavo šokirali analitike.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) in njeni zavezniki so včeraj pred uradnim srečanjem sporočili, da bodo po padcu cen pod pritiskom strahu pred bančno krizo proizvodnjo zmanjšali še za 1,16 milijona sodov na dan. Tako bi OPEC+ od maja do konca leta po izračunih Reutersa zmanjšal proizvodnjo za 3,66 milijona sodov na dan, kar ustreza 3,7 odstotka svetovnega povpraševanja.

Kot odziv na objavo je danes cena nafte brent poskočila na 86 dolarjev za sod, v zadnjih 24 urah za celih osem odstotkov in je za okoli 11 dolarjev višja od cene, ki je veljala sredi marca.

Nepričakovana poteza

Nedeljska odločitev je prišla dan pred virtualnim srečanjem ministrov naftnega kartela OPEC+ in je presenetila analitike, ki so pričakovali, da bo skupina potrdila oktobrski načrt za zmanjšanje proizvodnje za dva milijona sodov na dan do konca leta 2023. Tako so se proizvajalci odzvali na padec cen nafte, kljub posredovanju regulatorjev v ZDA in Švici, ki so pomirili strah pred bančno krizo in upočasnjeno gospodarsko rastjo zaradi oteženega dostopa do kreditov.

Šibkejše gospodarstvo pomeni manjše povpraševanje po nafti. Savdska Arabija, največja proizvajalka OPEC, namerava zmanjšati proizvodnjo za 500.000 sodov na dan, da bi podprla stabilnost naftnega trga, je sporočilo ministrstvo za energijo. Irak namerava po uradni izjavi zmanjšati proizvodnjo za 211.000 sodov na dan. Združeni arabski emirati bodo prodali 144.000 sodov na dan manj kot doslej, Kuvajt pa 128.000 sodov. Oman se je odločil s trga izločiti 40.000 sodov dnevno, Alžirija pa 48.000 sodov. Tudi Kazahstan zmanjšuje proizvodnjo za 78.000 sodov na dan.

Kaj se dogaja z rusko nafto?

Podpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je dejal, da bo Moskva načrtovano zmanjšanje proizvodnje za 500.000 sodov na dan podaljšala do konca leta. Moskva se je za to odločila že februarja, potem ko je Zahod uvedel cenovno omejitev njene nafte.

G7 in njeni zavezniki, vključno z EU, so ceno ruskih sodov omejili na 60 dolarjev, da bi omejili finančno sposobnost Moskve za financiranje invazije na Ukrajino. Zavarovalnicam in prevoznikom so grozili s sankcijami, če bodo podpirali dražjo rusko nafto.

zasedanje G7 Elmau | Avtor: Epa Epa
ZDA pozivajo k povečanju proizvodnje nafte

ZDA pozivajo izvoznike, naj povečajo proizvodnjo, da bodo cene energije nižje. Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost je dejal: "Mislimo, da znižanja trenutno niso priporočljiva glede na negotovost na trgu, in to smo jasno povedali."

Yael Selfin, glavna ekonomistka pri KPMG, pa je opozorila, da bi skok cen nafte lahko otežil boj za znižanje inflacije. Vendar pa je dejala, da naraščajoče cene nafte ne bodo nujno povzročile višjih računov gospodinjstev za elektriko. "Omejitev cen energije, od katere imajo koristi gospodinjstva, je že določena na podlagi preteklih tržnih pričakovanj. Poleg tega, ko pogledate porabo energije v gospodinjstvih, se bolj zanašajo na plin kot na nafto," je dejala.

Šlo naj bi za "previdnostni ukrep"

Uradnik savdskega ministrstva za energijo je dejal, da je bila poteza "previdnostni ukrep, katerega cilj je podpora stabilnosti naftnega trga". Nathan Piper, neodvisni naftni analitik, je za BBC povedal, da se zdi, da je bila poteza OPEC+ poskus ohraniti cene nafte nad 80 dolarjev za sod, glede na to, da bi povpraševanje lahko prizadelo oslabljeno svetovno gospodarstvo in da so imele sankcije "omejen vpliv" na omejevanje ponudbe ruske nafte.

Vendar je do lanskega padca prišlo kljub pozivom ZDA in drugih držav izvoznikom nafte, naj proizvedejo več surove nafte. Ko je OPEC+ oktobra napovedal zmanjšanje proizvodnje, je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da je "razočaran nad kratkovidno odločitvijo".

Zakaj je ta poteza pomembna?

Presenetljiva objava OPEC+ je pomembna iz več razlogov. Kljub nihanju cen v zadnjih mesecih so obstajale skrbi, da bo svetovno povpraševanje po nafti preseglo ponudbo, zlasti proti koncu leta.

Dvig cen nafte po nedeljski objavi bi lahko potencialno povečal inflacijo – kar bi poslabšalo krizo življenjskih stroškov in povečalo tveganje recesije, poroča BBC.

Zanimivo je, da je ta napoved prišla le en dan pred srečanjem OPEC+. Obstajajo znaki, da se bodo člani skupine držali enake produkcijske politike, kar pomeni, da novih rezov ne bo, zato je to veliko presenečenje. Odločitev bo verjetno še dodatno zaostrila odnose med ZDA in OPEC+ pod vodstvom Savdske Arabije.

Bela hiša je skupino pozvala, naj poveča zaloge, da bi znižala cene in obremenila ruske finance. Vendar pa je nedeljska objava poudarila tudi tesno sodelovanje med državami proizvajalkami nafte in Rusijo.

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa
"Česa takega ne bomo tolerirali"

"Priča smo prilagodljivemu in agilnemu OPEC+, ki želi prehitevati dogodke. Nedavni pretresi na trgu in padec cene sodčka na 70 dolarjev so jih verjetno nekoliko prestrašili," je dejal Bjarne Schieldrop iz SEB. "Kaj takega ne bomo tolerirali," je sklenil Schieldrop in ugibal, da je skupina verjetno zaskrbljena zaradi naraščajočih obrestnih mer v zahodnih državah in razmer v svetovnem bančnem sistemu.

Odločitev nakazuje, da je OPEC+ pripravljen sprejeti ukrepe za odpravo grožnje, ki jo predstavljajo morebitne gospodarske težave, dodaja Jorge Leon iz Rystad Energy. "Znižanje lahko signalizira oceno OPEC+, da je na trgu opaziti dovolj znakov recesije, zato bodo morebiti dodatno zmanjšali ponudbo do konca leta, kar bi lahko dvignilo ceno sodčka nad 100 dolarjev," je komentiral Leon.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar NickMason
    NickMason 07:28 04.april 2023.

    Žabe se počasi kuhajo,poanta vsega je samo lupljenje navadnih smrtnikov,a E avto bo zdaj glavno prevozno sredstvo,stari avti bodo pa še vedno in gorivo bo nenormalno drago.

  • rd2dmk2 06:30 04.april 2023.

    glejte trg delnic in skladov... lani vse v minusu. vse.. ampak po drugi strani pa vse firme v dobičkih. in zdej banke cepajo. in eni pravijo da je kapitalizem prosti trg . ma ne me hecat. v jugi je bil ...prikaži več manj reguliran s strani plitike kot pa je sedaj v tem zlatem in "čudovitem" kapitalizmu. mater mila ste naivni, tam se dest mandeljcev vsede za mizo pa se zmeni kako bo borza delala. vi pa svobodni trg in ponudba-povpraševanje. ma še lesen tič ma več pameti.

  • Boschtjan Zupanchich 01:50 04.april 2023.

    In sedaj se spet neumne delajo, da bodo z nato reševali inflacijo, ki jo povzroča prenatiskavanje denarja !!! Zgleda da se res samo delajo neumne , ker je biti rojen tako zabit že res težko !!! ! !!!