Svet
88 ogledov

Rast cen se je v primerjavi s septembrom umirila

Štetje denarja, evri Profimedia
Letna inflacija v območju evra oktobra padla na 2,9 odstotka.

Območje evra je po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostat oktobra zabeležilo 2,9-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta mesec prej pri 4,3 odstotka. Gre za najnižjo inflacijo po juliju 2021. Spodbujale so jo predvsem visoke cene hrane, alkohola in tobaka. Slovenija je bila medtem oktobra precej nad povprečjem območja s skupno valuto.

Na letni ravni so k inflaciji največ prispevale cene hrane, alkohola in tobaka, ki so se zvišale za 7,5 odstotka. Rast cen se je v primerjavi s septembrom, ko je bila 8,8-odstotna, nekoliko umirila.

Sledile so cene storitev, ki so se oktobra podražile za 4,6 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot septembra, in neenergetske industrijske dobrine, ki so se zvišale za 3,5 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj kot septembra.

Cene energije so se medtem oktobra na letni ravni znižale za 11,1 odstotka, potem ko je bil septembra padec cen energije 4,6-odstoten.

Slovenija nad povprečjem

Slovenska inflacija je bila oktobra občutno nad povprečjem evrskega območja. Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 6,6-odstotna.

Trgovina V Sloveniji Slovenija Najbolj so letno inflacijo zvišale cene hrane in brezalkoholnih pijač

Višjo inflacijo sta med državami, za katere ima Eurostat podatke, oktobra beležili le Slovaška s 7,8-odstotno in Hrvaška s 6,7-odstotno inflacijo.

Nemčija je septembra beležila triodstotno inflacijo, Francija 4,5-odstotno, Italija 1,9-odstotno, Avstrija pa 4,9-odstotno inflacijo.

Belgija (-1,7 odstotka) in Nizozemska (-en odstotek) sta oktobra imeli deflacijo.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP se je inflacija v območju evra oktobra znižala bolj od napovedi analitikov, ki so pričakovali, da se bo umirila pri treh odstotkih.

Inflacija v 20 članicah območja evra je z 2,9 odstotka vse bližje ciljanima dvema odstotkoma s strani Evropske centralne banke (ECB). Ta je z zviševanjem obrestnih mer v zadnjem letu sicer prispevala k padcu inflacije, ki se je lansko jesen povzela celo nad 10 odstotkov.

ECB za letos napoveduje 5,6-odstotno povprečno letno inflacijo, za prihodnje leto 3,2-odstotno, za leto 2025 pa 2,1-odstotno.

Komentarjev 6
  • LukaMB 19:56 31.oktober 2023.

    Naslov bi moral biti: Rast plač se je od decembra 2004 ustavila.

  • bobubob 13:56 31.oktober 2023.

    Letna inflacija? Bolj mesečna. Vprašanje, kaj kupuješ. In kje. Plebs pa še kar ploska svoji volilni modrosti in posledično tej levi in t.i. desni kamarili, ki je samo še dokončala samodestruktivno voljo ljudstva. Inflacija pride kar sama od sebe, prav ...prikaži večav tako vojne, kajne. Z Marsa. In mi, volilci, tu ne moremo nič, pa čeprav smo ravno mi podelili pooblastila vsem tem piromanom. Ploskamo jim. Zato, to delajo vsi in ker kar tekmujejo, kdo bo svojo odgovornost izrazil glasneje - s ploskanjem seveda

  • Kmodri 12:58 31.oktober 2023.

    Špekulanti še vedno mastno služijo!