Svet
20 ogledov

Rast trga pametnih telefonov se umirja

mobitel pametni telefon iPhone Shutterstock
Globalni trg pametnih telefonov se je začel ohlajati in se bo v prihodnje še bolj, ugotavlja podjetje za globalne marketinške raziskave IDC.

Letos je bilo po svetu prodanih 26 odstotkov več pametnih telefonov kot leta 2013, v letu 2015 pa naj bi bila rast le 12,2-odstotna; skupaj naj bi bilo prodanih 1,5 milijarde naprav.

IDC ocenjuje, da se bo šibka rast nadaljevala do konca leta 2018, s povprečno letno rastjo prodaje okrog 9,8 odstotka. Na veliko veselje potrošnikov pa tekma med proizvajalci za večji tržni delež pomeni, da bodo cene nižje.

V Indijo po telefon?

Letos je treba za pametni telefon v povprečju odšteti 297 dolarjev, do leta 2018 pa naj bi bila povprečna cena 241 dolarjev. Najdražji pametni telefoni, ki so stvar prestiža, bodo še vedno dragi, vendar pa bodo vsi ostali postali bolj dostopni.

V nakup pametnih telefonov se bo poslej najpametneje odpraviti v hitro se razvijajoče države, kot je Indija. Do leta 2018 naj bi bila tam povprečna cena 102 dolarja. Poleg ameriških, korejskih in evropskih igralcev se bodo vse bolj uveljavljali tudi kitajski, kar bo pomagalo k padanju cen.

Android bo zasedal 80 odstotkov trga

"Novi kitajski proizvajalci bodo na svetovnem trgu povzročili pravo dirko do dna, kar se tiče cen," je zapisala Melissa Chau iz podjetja IDC.

"Naprave višjega razreda ne ponujajo ničesar zares novega, na drugi strani pa v cenejših pametnih telefonih opažamo vse boljše tehnične specifikacije. Kupcem ni več treba kupovati najdražjih naprav, da dobijo spodobno kakovost ali uporabniško izkušnjo. Največje vprašanje je, kako nizko se bodo cene spustile," je zapisala.

Naprave z Googlovim operacijskim sistemom Android bodo še naprej zasedale okoli 80 odstotkov trga ter 61 odstotkov prihodkov, Applove naprave pa bodo s 13 odstotnim deležem beležile 34 odstotkov celotnih prihodkov, napovedujejo pri IDC.

Komentarjev 1
  • mijaliza 11:59 02.december 2014.

    Zadeva se ne ohlaja ampak narašča, je pa res da ljudje ne kupujejo aparatov pri raznem Si.mobilu, Telekomu ter podobnem sranju, kjer je cena napihnjena, da te glava peče. Pa še tako je z temi telefoni priznanih znamk, noben ne ...prikaži veče zdrži 4 leta normalne uporabe, ker se začne po dveh letih kvarit vse mogoče........za to pa pametni ljudje vedno bolj kupujejo telefone kitajskih proizvajalcev, tudi sam ga imam, deluje na androidu, razlika med iphonom in mojim telefonom je bila samo v 600E.......tako da po pravici povedano se ne splača več kupovat precenjene znamke mobilnikov, potem se pa ne uporablja 90% telefona, ker se ga ima samo za statusni simbol......