Svet
16654 ogledov

Ravnateljica od staršev želela pet evrov za papir in krede

razred učilnica tabla Profimedia
Starši ene od zagrebških osnovnih šol so prejeli položnice za 5 evrov, pri čemer je pisalo, da gre za donacijo, denar pa naj bi bil namenjen plačilu materiala, potrebnega za pouk.

Ravnateljica zagrebške šole mora staršem vrniti po pet evrov, kolikor je prosila starše, naj prispevajo za papir, fotokopiranje, kredo in podoben material. Pristojni so ravnateljici naročili, naj denar vrne, piše 24 sata. 

"Otroci so domov prinesli položnice v znesku pet evrov, s pripisom 'donacija'. Večina nas je plačala, vendar menim, da to ni pravi način. Do zdaj tega nismo plačevali. Kdo pa nam zagotavlja, da se bo denar res porabil za to, kar so rekli. Vemo, da v šolah nenehno nekaj manjka, vendar naj to rešujejo z mestom ali ministrstvom," pravi oče enega od učencev omenjene šole.

Starši so se pritožili, mesto ukrepalo

Del staršev se je zaradi vsega pritožil mestnemu oddelku za izobraževanje, ki je hitro odreagiral. Ravnateljica je v obrazložitvi uradu poudarila, da je pošiljanje položnic odobril šolski svet in da šola že leta od staršev zahteva, da sodelujejo pri stroških potrošnega materiala (papir, kreda, škarje, lepilo za papir). Kljub temu morajo denar vrniti. 

Mesto vsak mesec daje sredstva šolam, je v dopisu šoli pojasnil vodja oddelka za izobraževanje Luka Juroš. Ti zneski so se povečali zaradi krize in inflacije, v septembru pa so šoli v enkratnem znesku nakazali 5.437,73 evra zaradi povečanih stroškov.

V obvestilu, ki ga je poslala mesto, je bilo zapisano, da denar za kritje materialnih stroškov osnovnim šolam v Zagrebu zagotavlja mesto. Šole so bile z dopisom, poslanim septembra, obveščene o povečanih sredstvih za redno vzdrževanje šol. Kot so pojasnili, se ta sredstva lahko uporabijo tudi za kritje materialnih stroškov.   

Ravnateljica molči

Ravnateljica primera ni želela komentirati, piše omenjeni portal. Šlo naj bi za eno večjih šol v Zagrebu, ki jo obiskuje več kot tisoč učencev. Večina šol naj bi že leta pozivala starše, naj občasno v šolo prinesejo papir in podobno. V preteklosti se je tudi dogajalo, da je denar, ki ga namenja mesto, prihajal z zamikom in da ni zadoščal za potrebe šol. 

Ravnateljice in ravnatelji drugih šol so povedali za 24 sata, da pošiljanje takšnih položnic ni primerno niti po pravilih. Denar, ki ga dobijo od mesta, pa je v večini primerov dovolj za tekoče stroške, ki vključujejo tudi potrošni material. Vendar poudarjajo, da je odvisno od situacije v sami šoli, od števila učencev do stanja same šole, potreb v šolski kuhinji in podobno.

Mesto Zagreb je za potrebe v osnovnem izobraževanju in vzgoji za leto 2023 zagotovilo nekaj manj kot 57 milijonov evrov. V to so vključeni različni stroški, od plač zaposlenih do obnove objektov, sofinanciranja šolskih obrokov, olajšav, izvenšolskih dejavnosti, šolskega prevoza, nadomestil za šolske odbore itd. Osnovne šole v Zagrebu obiskuje 65.638 učencev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
 • Avatar Garancija
  Garancija 09:03 30.november 2023.

  Kreda5 na njen račun

 • h4ck3r 08:40 30.november 2023.

  In zakaj se že potem plačujejo prispevki? Sem mislil, da se iz teh plačuje vse javne storitve. Pa tukaj se ne gre za 5€, ampak na način, javno šolstvo se mora 100% financirati iz proračuna države in je zastonj. Torej ...prikaži večj vsaj osnovne stvari so tukaj vključene. Zakaj toliko fotokopij? Saj pa imajo knjige, zvezke in delovne zvezke, naj optimizirajo učni proces, ne pa da se lepijo fotokipije v zvezke. Krede...pa dajte no, koliko je še tabel na krede? Manj kot 50%.

 • AnzeSmolej 08:07 30.november 2023.

  Čakaj malo!!! A to ni prov! Ker jaz se točno spomnim kako so pri nas 1x letno pobirali za kopirni papir ki ga porabimo skozi leto in to isto prostovljni - obvezni prispecek 10eur ! ALOOO