Svet
31 ogledov

Razbili največji svetovni kartel

Predlagatelji menijo, da moramo državljani vedeti, ali slovenski politiki, posla Žurnal24 main
Ameriške oblasti so aretirale na ducate članov in dva velika botra najmočnejšega kolumbijskega narkokartela.

V seriji aretacij širom Južne Amerike so ameriške oblasti zadale hud udarec mamilarskemu superkartelu, poroča Daily Telegraph. Med aretiranimi sta se znašla tudi botra "Don Claudio” in "Don Lucho", ki trenutno čakata na izročitev v ZDA. Kolumbijske oblasti med tem nadaljujejo z aretacijami.

Po ocenah ameriške carine, je kartel s prodajo nedovoljenih drog, v zadnjih nekaj letih ustvaril okoli pet milijard dolarjev (štiri milijarde evrov) dobička. Svoje blago so prodajali na vse celine svet in so bili samo v ZDA odgovorni za polovico kokaina na ameriških ulicah, vrednega 24 milijard dolarjev (19,5 milijarde evrov).

Niso vedeli kam z denarjem
Karteli od kolumbijskih kmetov kupujejo kokine liste po okoli 300 evrov za pol kilograma, ki ga nato na ulicah prodajo za več tisoč evrov. Kartel naj bi si s svojo dejavnostjo nabral toliko denarja, da ga niso mogli v celoti oprati. „Vlagali so v velika podjetja, stanovanjske soseske in poslovne prostore. A še vedno jim je ostalo toliko, da so morali preostanek preprosto pustiti v gotovini in ga skriti,“ pojasnjuje neimenovani ameriški uradnik.

Korak pred zakonom
Operacije kartela so bile visoko sofisticirane. Upravljali so s številnimi skritimi laboratoriji v kolumbijski džungli, najemali okrutne morilce ter uporabljali podmornice za prevoz nezakonitega blaga. Zadnje aretacije pa so dale nov zagon boju proti kartelom, za katerega se je v svojem predvolilnem programu močno zavzel ameriški predsednik Barack Obama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.